050-599-36-10
097-936-04-95

Якщо завтра блек аут: як правильно вибрати (генератор) засіб автономного електропостачання


Зміст:

  1. Яким паливом заправляти
  2. Кому – 220, кому – 380?
  3. Який потужності потрібна установка?
  4. Як правильно врахувати витрати енергії під час запуску
  5. Стартери
  6. Призначення кожуха
  7. Додаткові опції
  8. Відео огляд

Электростанции бензиновые

Відсутність централізованого електропостачання – більше проблема з появою над ринком автономних електростанцій. Інверторні генератори працюють за принципом перетворення кінетичної енергії обертання електричний струм. Вал надає руху двигуну внутрішнього згоряння. Переносна електростанція знайшла застосування у побуті під час відключень електрики, у будівництві для живлення електроінструментів, у туризмі для комфортного існування далеко від цивілізації.

Бувають генератори постійного струму та змінного. Другі використовують для роботи побутової техніки.

Яким паливом заправляти?

Топливо для электростанции

Можна вибрати два основних види палива, на яких працюватиме пересувна електростанція:

  • Рідке (бензин та дизельне паливо);
  • Газ.

Бензин

Бензиновий генератор користується популярністю через те, що це паливо продається на всіх заправних станціях, хоча є багато недоліків.

  • Висока ціна. Спостерігається тенденція до постійного подорожчання бензину. Тому довго використовувати бензогенератор буде коштувати чимало.
  • Токсичні відходи. При згорянні бензину під час того, як працює генератора, виділяється велика кількість чадного газу (СО). Це отрута. Мала доза цієї речовини, при попаданні в організм, викликає нудоту, запаморочення, головний біль. Якщо вибрати такий пристрій, експлуатація можлива лише на відкритому просторі.

  • Термін придатності палива. Роблячи запаси бензину на користь, треба враховувати, що через рік, за ГОСТом, він буде вже непридатний до використання. А деякі сорти низької якості втрачають властивості вже через 3-4 місяці.

Дизельгенератор має ті ж властивості, але як паливо використовується дизельне.

Газ

Генератори, що працюють на газі, не такі поширені в нашій країні. Зріджений газ можна придбати далеко не на кожній заправній станції, а використання магістрального газу обмежує автономність електростанції.

Зріджений пропан-бутан

Важливо, що таке паливо в 2 рази дешевше за бензин. Це значно зменшує фінансові витрати використання устаткування. Такий газ поставляється в безпечних балонах, що виключають можливість протікання та займання. Звук працюючого газового генератора набагато тихіший за бензиновий.

Термін придатності зрідженого газу 12-18 місяців, але й після закінчення цього терміну він не втрачає своїх властивостей і може бути використаний за призначенням.

Газ метан із магістральної мережі

До мережі газопостачання підключено більшість житлових приміщень. Економічний ефект цієї установки видно відразу, досить порівняти, скільки коштує газ у порівнянні з іншими видами палива, їм не треба запасатись. Якщо вибрати генератор на газу, він може працювати практично нескінченно, з перервами, що рекомендуються.

Недоліки газових електростанцій:

  • Складність системи живлення. На відміну від карбюраторних генераторів, самостійно усунути поломку не вийде, доведеться викликати спеціаліста.
  • При сильному морозі використання газу стає неможливим.

Щоб поєднати найкращі характеристики і бензину, і газу, були створені бі-паливні генератори. Також розроблено технологію самостійного перетворення бензинової електростанції на газову.

Кому – 220, кому – 380?

Электростанция на 220в и 380в

 Різні категорії споживачів вимагають постачання електрики різної напруги. Генератори, що видають 220 мають одну фазу, 380 - три фази.

Однофазної автономної електростанції буде достатньо задоволення побутових потреб одного житлового приміщення, наприклад, квартири чи дачі. Домашня техніка, як правило, розрахована на 220 В, частка продажів на ринку таких установок 92%.

Якщо ж планується робота з професійним приладами, то краще вибрати трифазні генератори, що видають напругу 380 В. Це універсальний варіант, він може виробляти 220 В, але коштує дорожче. Під час користування такою електростанцією слід уникнути перевантаження фаз. Якщо вибрати генератор потужністю 20 кВт, то кожну фазу має припадати трохи більше 6 кВт. Включивши в мережу техніку, що споживає 7 кВт, буде навантаження, генератор може затихнути.

Який потужності потрібна установка?

Генератор для дома

Бензиновий генератор застосовується для електропостачання невеликих споживачів. Дизельна електростанція використовується як у побутових умовах, так і може живити цілі будівлі (лікарні, школи, дитячі садки) та підприємства.

Який генератор купити для дому визначають математично. Розрахунок потужності електростанції для конкретних цілей можна довірити фахівцям або зробити самостійно. Для цього необхідно зробити таке:

  • Скласти потужність всіх приладів у приміщенні, які можуть бути увімкнені одночасно. Потрібно брати максимальне значення. Ці дані беруться з інструкції з експлуатації предметів техніки.
  • Додати до отриманого запасу 10-15%. Сам запуск приладу потребує більших витрат електроенергії, ніж під час роботи.
  • Додати ще 30-40% на випадок появи у будинку нового обладнання.

Якщо вся споживана потужність вийшла 5 кВт, то автономна електростанція має бути розрахована щонайменше, ніж 5 кВт. Найпоширеніші побутові електроприлади мають такі характеристики:

  • Холодильник – 250 Вт.
  • Економічна лампа – 25 Вт.
  • Сучасний кольоровий телевізор – 250 Вт.
  • Чайник електричний – 2,3 квт.

Якщо електрогенератор має функцію автозапуску, його потужність має перевищувати сумарну потреба в електроенергії більш, ніж 75%. Це дає можливість скоротити витрату палива та збільшити термін експлуатації установки.

Приклад розрахунку

У будинку 1 холодильник потужністю 250 Вт, 4 лампочки по 25 Вт, 2 телевізори по 250 Вт, один чайник 2300 Вт, фен 2500 Вт

  1. Сумарна потужність обладнання в будинку: 250+4×25+2×250+2300+2500=5650 Вт
  2. Додається 15%. 5650 + 5650 × 15: 100 = 6497,5 Вт
  3. Додається 40% 6497,5 + 5650 × 40: 100 = 8757,5 Вт

У цьому випадку потрібно вибрати генератор потужністю не менше ніж 10 кВт. Можна вибрати і 8 кВт, але є ризик нестачі електроенергії при виконанні всіх умов, що враховуються в розрахунках.

Прайс на побутові генератори розпочинається від 2700 грн.

Як правильно врахувати витрати енергії під час запуску

Як було сказано, електроприлади під час запуску споживають електроенергії набагато більше, ніж під час поточної роботи. Цей показник називається кратність пускового струму. Залежно від технічних даних двигуна, цей коефіцієнт дорівнює від 3 до 7. Для обчислення потужність за паспортом потрібно помножити на цю величину. Пусковий струм триває від 0,25 до 0,5 с.

Нема рації розраховувати загальну пускову потужність всього обладнання, неможливо одночасно запустити всю підключену техніку. Для розрахунку потрібно вибрати пристрій, що має максимальний показник енергоспоживання.

Стартери

Стартер генератора

Запуск двигуна генератора може бути:

  • Ручний;
  • Електричний;
  • Електричний автоматизований.

У першому випадку двигун запрацює, якщо привести в рух колінчастий вал, смикнувши пусковий трос. Відбувається прокручування рухового валу барабаном стартера.

Переваги такого способу включення електростанції:

  • Низька вартість;
  • Компактність устрою;
  • Відсутність акумулятора.

Недоліки:

  • Двигуни на дизельному паливі потребують прогріву при мінусовій температурі;
  • Для запуску генератора доводиться використовувати фізичну силу;
  • Автоматизація неможлива.

Електричний запуск встановлюється на потужніших генераторах, працювати з ним можуть навіть жінки та люди похилого віку. Запалювання здійснюється електрикою, накопиченою в акумуляторі, шляхом прокручування спеціального ключа або натискання кнопки.

Плюс цього механізму – можливість встановлення системи автоматичного запуску. Мінус – акумулятор вимагає підзарядки після тривалого простою.

У автоматизованих моделях встановлено процесор, керуючий роботою електростанції. У разі відключення централізованого електропостачання відбувається запуск двигуна без втручання людини. Вимкнення відбувається також самостійно при поновленні подачі електричного струму в мережі. Автоматизовані генератори забезпечені ручним механізмом запалювання як резервним.

Призначення кожуха

Кожух для генератора

Деталі автономних електростанцій потребують захисту від зовнішніх впливів. Попадання вологи, пилу, низькі температури згубно впливають на ефективність роботи пристрою. А експлуатувати у приміщенні таке обладнання заборонено технікою безпеки.

Захист механізмів генератора виконує кожух. Він запобігає попаданню рідини з атмосферних опадів. Вода створює серйозні проблеми у роботі, які потребують дорогого ремонту. Мороз також згубно впливає на якість та термін експлуатації електростанції. Для північних регіонів товщина теплоізоляційного шару має бути не менше 50 мм. При екстремально низьких температурах використовують контейнер із підігрівом.

Інша основна функція кожуха – звукоізоляція генератора. Двигун працює дуже голосно, що доставляє значний дискомфорт людям, що знаходяться поруч. Рівень шумоізоляції електростанції залежить від товщини звукопоглинаючого шару.

Виробники кожухів та контейнерів для генераторів зазвичай пропонують каталог своєї продукції, де докладно описані параметри кожної моделі, і можна вибрати потрібний аксесуар.

Додаткові опції

Спеціалізований магазин запропонує модернізувати генератор різними додатковими функціями.

Дистанційне керування електростанцією дуже зручне для її користувача. Генератори з електрозапуском можуть бути оснащені пультом для керування на відстані. В умовах знаходження автономної електростанції поза приміщенням зникає необхідність виходити на вулицю для включення.

На ринку представлені кілька додаткових аксесуарів, що покращують роботу генератора, що роблять експлуатацію пристрою більш тривалою та зручною. Вибрати можна окремі блоки автозапуску (для електростанцій, що не мають такої вбудованої функції), звукоізоляційні та теплоізоляційні захисні контейнери, коліщатка для легкого транспортування, охолоджувальна установка (для перешкоджання перегріву в жарких умовах).

Відео огляд


    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0