050-599-36-10
097-936-04-95

Як вибрати мотокосу?


 Зміст:

  1. Призначення
  2. Принцип роботи
  3. Види
  4. Який мотор для мотокоси краще
  5. Вибір за характеристиками
  6. Форма рукоятки
  7. Вал
  8. Ремінь
  9. Оснащення

Тим, хто хоче підтримувати зовнішній вигляд газону на рівні, важко обійтися без додаткових пристроїв. Коса з двигуном – саме те, що спрощує це завдання, скорочує витрати часу та сил господаря власної ділянки. Залишається тільки дізнатися, як вибрати мотокосу, яка відповідатиме поставленим завданням.

Призначення

Назначение бензотриммера

Мотокоса призначена для спрощення роботи, пов'язаної із збиранням трави, для косьби сіна, догляду за газоном та прибудинковою територією. З її допомогою можна зрізати:

  • газонну траву;
  • бур'яни;
  • чагарники;
  • злакові рослини;
  • кореневі порослі дерев, молоді самосії.

Бензокосою здійснюється прополювання грядок, особливо часто її використовують для обробки картоплі. Бензотриммер важчий, ніж ручна коса, але завдяки заплечним ременям і відсутності широкого замаху зменшується навантаження на руки. Ножі заточуються набагато рідше – одного заточування вистачає приблизно на 5 Гатрави.

Принцип роботи

Принцип работы мотокосы

Мотокоса виконує свої функції за допомогою насадки, в якій різальним елементом може бути волосінь, яка намотується на котушку (товщина волосіні від 1,3 до 4 мм), або спеціальний ніж. Ніж зрізає траву завдяки своїй гостроті, а волосінь - обертаючись з високою швидкістю. Насадка розташована внизу тримера, закривається кожухом, який перешкоджає попаданню піску, каміння, частин стебла на високій швидкості оператора.

Рух на насадку передається із двигуна внутрішнього згоряння, який знаходиться на іншому кінці штанги. Саме в ній знаходиться редуктор, що передає зусилля з двигуна на ріжучий елемент. Мотокоса може бути оснащена дво- або чотиритактним двигуном.

Перед початком роботи із землі забираються камені, проводиться перевірка палива, олії (або їх суміші для двотактних моторів), цілісності захисного кожуха, чи правильно встановлені насадки для бензокоси. Насадка утримується над поверхнею землі на висоті, на якій зрізатиметься трава. Під час роботи оператор управляє косою ручками, розташованими на штанзі, сам інструмент тримається за допомогою двоплечного ременя, який одягається як ранцевий. Це знімає необхідність утримувати бензокосу в руках, що полегшує працю оператора.

Види

Виды мотокос

Завдяки універсальності мотокосу можна використовувати не тільки для підрівнювання газонної трави, але і на ділянках з нерівномірним рельєфом, великою кількістю перешкод у вигляді дерев, а також там, де густо ростуть жорсткі бур'яни і навіть невеликі кущі.

Щоб придбати відповідний інструмент, варто дізнатися, які види існують і як краще вибрати мотокосу:

  • професійні;
  • напівпрофесійні;
  • побутові.

Професійні мотокоси використовують працівники ЖКГ, сільськогосподарських кооперативів. Такий інструмент застосовується для косовиці великих територій, потужність двигуна не менше 1,8 л. с. Професійна мотокоса має більший розмір та вагу, ніж побутова. Вал знаходиться в центрі нерозбірної штанги, що унеможливлює попадання всередину піску та іншого сміття, а також виключає появу через деякий час люфту. Діаметр валу та тип приводу може бути різним.

Оснащується професійний інструмент сталевим ножем на 3, 4, 8 пелюсток або тримерною головкою, на яку потрібно купити волосінь завтовшки від 2,4 мм.

До мінусів можна віднести підвищений рівень шуму, що змушує оператора працювати в навушниках, та високу ціну інструменту.

Побутова мотокоса виглядає як зменшена копія професійної. З нею також можна використовувати обидва види насадок, хоча волосінь застосовується тонше. Потужність мотокоси для будинку нижче – до 2 л. с. вона підходить для обробки прибудинкової ділянки до 15 соток. Вона з розбірною штангою, що полегшує транспортування, зберігання пристрою. У деяких моделей штанга вигнута – це полегшує покіс трави під лавками або поруч із складними перешкодами, де не підійде газонокосарка на колесах. Замовити мотокосу для невеликої ділянки можна порівняно дешево, а шумність у неї значно нижча, ніж у професійної.

Напівпрофесійна мотокоса збирає у собі переваги обох видів, підходить для підтримки презентабельного зовнішнього вигляду газону на ділянках до 25 соток, заготівлі трави для невеликої кількості тварин.

Який мотор для мотокоси краще

Какой мотор для мотокосы лучше

Більшість мотокос оснащені двотактним мотором. Незважаючи на те, що бензинова коса давно випускається з чотиритактним двигуном, вона має набагато менший попит. Кожна модель має свої плюси та мінуси, нижче наведено порівняння основних моментів.

  1. Для двотактного двигуна потрібна паливна суміш (бензин та олія 2т), яка заливається в бензобак – окремий масляний бачок відсутній.
  2. У двотактному двигуні менше запчастин, але вони (насамперед карбюратор) вимагають періодичного очищення від нагару олії.
  3. Чотирьохтактний мотор дозволяє використовувати чистий бензин, що зменшує витрату палива та викид в атмосферу продуктів горіння олії.
  4. 4 тактна мотокоса важить на порядок більше ніж коса з такою ж потужністю, забезпеченою двотактним двигуном.
  5. Найкраща мотокоса на середніх оборотах – чотиритактна, на високих – двотактна.
  6. Працюючи на великих майданчиках без перешкод витрата палива чотиритактної мотокоси знижується з допомогою інерційної роботи двигуна.
  7. Стартер на двотактній зазвичай ручний, а чотиритактна обладнана електростартером.
  8. Під час косовиці навколо дерев, клумб, лавок краще використовувати двотактну мотокосу, так як доводиться часто зупинятися, після чого двотактний двигун набирає обертів швидше.
  9. Мотокосу з двотактним двигуном можна купити відносно недорого, а вартість із чотиритактним мотором вища.

Незалежно від того, який саме двигун із поршневою використовується, він буде саме бензиновим, а не дизельним. При необхідності на мотокосу можна купити новий двигун у зборі, але він має відповідати іншим елементам інструменту.

Вибір за характеристиками

Вибираючи, яку купити мотокосу, чи то німецьку, чи українську виробництво, важливо, щоб вона відповідала майбутнім завданням, була зручна для роботи. Можна переглядати відгуки в інтернет-магазинах, але є основні характеристики, визначившись із якими, можна підібрати найбільш підходящий інструмент.

Форма рукоятки

Виды рукотки мотокосы


Рукоятка - це кермо, за допомогою якого оператор керує косою, спрямовує її в потрібну сторону.

Види рукояток:

  • велосипедного типу – і двох ручок, оператор тримається них обома руками;
  • D-подібна – одна рука знаходиться на ручці, друга – на штанзі біля двигуна.

На ручці знаходяться всі органи управління мотокосою (запалювання, ручка газу, зупинка).

Вал

Вал, за допомогою найпростішого зчеплення, що передає крутний момент двигуна на ножі, може бути двох видів:

  • гнучкий;
  • жорсткий.

Жорсткий вал витримує тривалі навантаження, більше підходить для роботи з ножами.

Але більш ергономічну вигнуту штангу встановлюється гнучкий вал. Він не відрізняється такою довговічністю, як твердий, але відмінно амортизує удари по камені.

Знижувальний редуктор знаходиться в штанзі, яка також буває двох типів:

  1. Цілісна – забезпечує надійність та довговічність, але транспортування може викликати складності.
  2. Розбірна – таку мотокосу простіше перевозити чи зберігати, вона займає багато місця, але з часом у місці з'єднання може з'явитися люфт.

Ремень

Ременное крепление мотокосы

Ремінне кріплення може бути на одне або два плечі. За наявності вибору краще зупинитися на останньому – двоплечовий ремінь рівномірно розподіляє навантаження на плечові м'язи, що продовжує час роботи оператора без втоми. Професійний ремінь оснащується додатковими сумками та кишенями для інструменту.

Оснащення

Оснастка для мотокосы

Для виконання завдань на мотокосу встановлюється навісне обладнання.

  1. Ніж. Найчастіше використовується на бензокосарках, може бути з 3, 4 та 8 пелюстками. З його допомогою зрізаються бур'яни з жорсткими стеблами, коситься люцерна та злакові.
  2. Лісочка. М'яко зрізає ніжну газонну траву. Використання тримера дозволяє опускати косу максимально низько, не побоюючись того, що волосінь зачепить ґрунт.
  3. Пила. Являє собою диск із гострими зубами. Їм обрізаються гілки кущів та коренева поросль дерев.
  4. Ножиці. Використовуються для формування кущів та дерев. Санітарна обрізка та надання декоративного вигляду відбувається швидко та без зусиль.
  5. Культиватор Купити фрезу можна для мотокоси з потужністю щонайменше 2,5 л. с. Використовують насадку культиватор для прополювання та розпушування міжряддя на грядках.

Для деяких мотокос можна купити човнову насадку, яка дозволяє використовувати триммер як мотор для човна, і оснастку для збирання снігу.

Мотокоса стала поширеним інструментом серед дачників та власників прибудинкових ділянок. Вирішуючи, як вибрати інструмент для себе, варто звернути увагу на власну зручність. Це стосується не лише роботи з мотокосою, а й її ремонту. Все з часом ламається і вимагає ремкомплекти, тому перед покупкою мотокоси потрібно переконатися, що у продажу є запчастини на китайський або брендовий інструмент.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0