050-599-36-10
097-936-04-95

Вибираємо кутову шліфувальну машину (болгарку) для домашнього використання.

Кутова шліфувальна машина, або звичніша розмовна назва болгарка- інструмент універсальний. Застосовується для виконання різних робіт: шліфування, зачистка, різання деталей з металів, каменю, дерева, кахельної плитки та інше. Сьогодні на ринку досить широкий вибір товарів та комплектуючих. Є імпортні прилади та вітчизняні; одні потужніші, інші функціональніші. Як вибрати болгарку, на що звернути увагу, для яких цілей призначена болгарка - про це написано в статті.

Призначення УШМ

Болгарка как выбрать

Без болгарки не обходиться жоден капітальний ремонт. Широко застосовувати їх стали 50 років тому. З її допомогою можливі такі види діяльності:

  • Шліфування металевих дерев'яних, пластикових поверхонь;
  • Різання сталевих, металопластикових труб;
  • Обточування виробів із каменю, цементу, сталі, мет. сплавів та тд.

Люди з досвідом у столярній справі застосовують апарат для розпилу дощок та інших операцій із деревиною, замінюючи столярне коло. При використанні різних насадок можна зачищати поверхню від лакофарбових матеріалів і підготувати заготовку до нового фарбування.

Тип живлення кутових шліфувальних машин

Тип питания:электрическая

Болгарки можуть працювати від мережі, від акумулятора. Акумуляторні програють за потужністю, але більше підходять для дрібних ремонтних праць у житлі (заміна труб). Інвентар, що включається від розетки, підходить професіоналам-будівельникам, монтажникам і т.д., але він занадто габаритний, і важчий, тому менш зручний.

Переваги шліфувальної машини акумуляторної:

  • Невеликі розміри та легка вага;
  • Компактна, що не вимагає спеціальних навичок в експлуатації;
  • Економно витрачає енергію.

Переваги мережевої електроболгарки:

  • Має велику потужність;
  • Виконує більшу кількість функцій;
  • Витримує величезні навантаження.

Найважливіші характеристики електроболгарки

Угловая шлифмашина

Якщо розглядати шліфувальну машину, комплектуючі та характеристики, необхідно виділити найважливіший-діаметр кола. Від цього показника залежить двигун, що встановлюється в електроприлад, від якого залежить вага інструменту. Спочатку у всіх інструментів посадковий отвір у діаметрі однаково, а ось зовнішній діаметр може бути різним: 115 мм, 125 мм, 150 мм, 180 та 230 мм. Для використання інструменту у побуті великі розміри кіл не придатні. Оптимальним варіантом вважається інструмент діаметром 125 мм.

Інвентар оснащений рукоятками: основною та додатковими. Одноручна – означає лише одна додаткова рукоять у інструмента (болгарка 125), дворучна – дві рукоятки: задня та передня. За правилами безпеки під час роботи з електронним інвентарем за допомогою додаткових ручок утримують двигун. Ці деталі повинні відповідати таким вимогам;

  • Зручне охоплення;
  • Спеціальне покриття, яке поглинає піт із долонь;
  • Невелика вага, щоб руки не втомлювалися під час трудової діяльності;
  • Можливість регулювати її становище для зручності;
  • Гасить вихідні вібрації.

Захисні механізми

Наглядная схема УШМ

УШМ - електричний прилад. Дуже важлива наявність захисних механізмів у машині. Захист при заклинуванні важливий. Вона працює так, що коли заклинює коло під час трудової діяльності, відбувається зупинка мотора. Така функція притаманна дорогим професійним пристроям. На більш дешевих побутових УШМ цю функцію виконує запобіжна муфта. Обов'язково цікавтеся її наявністю в приладі, тоді при форсмажорі інвентар стане неактивним (відбудеться автоматичне відключення), двигун залишиться цілим, ви заощадите на купівлі нового УШМ. Види запобіжних муфт: відцентрова, муфта ковзання.

Важливо враховувати той факт, що під час експлуатації електроболгарки бувають випадки, коли електрика, що подається, зростає, а ось кількість оборотів падає. Для підтримки постійних оборотів у ній має бути стабілізатор. Він позбавить ризику перенавантаження двигуна і кола при перепадах тиску, струму і т.д.

До інших систем безпеки відноситься фіксація вмикача та блокування випадкового включення. Як правило, такий захист представлений рухомою клавішею або важелем. Ця функція більше необхідна для запобігання можливим травмам при незапланованому включенні УШМ.

Автобалансування. При виборі шліфувальні машини для дому, звертайте увагу на те, як зручно він лежить в руках. При експлуатації, коли виникатимуть вібрації, опір та інші моменти – збереження рівноваги полегшує працю. До того ж баланс захищає диск від зношування та запобігає можливості травмуватися. Як виглядає автоматичне балансування диска? Це муфта, всередині якої кульки, занурені в масляне середовище. Удосконалення є далеко не на всіх електроболгарках, тому цікавтеся наявністю балансу до покупки.

Захист двигуна від навантаження. Інтенсивний режим може призвести до перегріву двигуна, кола або зробити прилад непридатним. Стрибки струму можуть вплинути на виведення інструменту з ладу. Не всі заохочують цю функцію безпеки. Тут уже кожен вибирає собі. Якісна шліфувальна машина при виникненні загрози перегріву або скидає оберти, або зупиняється (вимикається) самостійно.

Захист від пилу. При розпилюванні, шліфуванні, розточуванні матеріалів (камені, бетон, кераміка та інші) виникає багато пилу, він забивається в інструменті, осідає на деталях, погіршує працездатність. І якщо частинки великих розмірів не можуть потрапити всередину інструменту, то від дрібного пилу врятує лише спеціальне заводське покриття деталей. Воно служить як броня. Обов'язково перевіряйте наявність цього покриття у техпаспорті приладу. Інакше працездатність його буде мізерна, а вік не довгий.

Плавний пуск для безпечного запуску УШМ. Під час запуску відбувається якийсь стрибок струму. У цей момент важко утримати в руках шліфувальну машину. Встановлювати саморобне пристосування плавного пуску - зайва морока, не завжди ефективна. Набагато простіше поцікавитися наявністю функції купівлі.

Регулювання оборотів, навіщо вона потрібна? Всі механізми в сучасних УШМ створені для оптимізації трудового процесу та підвищення рівня безпеки. Від швидкості обертання диска залежить якість роботи з різними матеріалами. Інструмент повинен з хірургічною точністю функціонувати, при стрибку обертів виходить, що болгарка «жує» матеріал, необхідно прикладати більше зусиль, апарат перегрівається і стає непридатним. Якщо інструмент не регулює оберти автоматично, новачкові буде важко до нього пристосуватися.

Притискна гайка за допомогою якої відбувається фіксація диска має бути міцною та надійною. Бувають притискні гайки, що плавають, суперфланець, стандарт, семозатиск, гайка з автобалансиром та інші. Якщо є можливість, вибирайте модифіковану. Її можна зняти без ключа, вона надійно тримає коло, дуже легка, і стійка до деформацій.

Хочеться сказати, що від ціни болгарки залежить не лише імідж бренду, а й найчастіше ваша особиста безпека. Перед покупкою перегляньте пару відео з оглядом шліфувальних машин. Краще витратиться в межах розумного, на шліфувальну машину, яка прослужить десятиліття. А яку ви оберете, вже ваша особиста справа.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0