050-599-36-10
097-936-04-95

Як вибрати хороший електролобзик для домашнього використання?


Зміст:

  1. Як вибрати електричний лобзик, з чого почати?
  2. Принцип роботи та влаштування електролобзик
  3. Споживана потужність
  4. Частота ходу
  5. Наявність маятникового ходу
  6. Підошва лобзика
  7. Стаціонарна установка
  8. Підсвічування місця різання
  9. Конструкція ручки
  10. Кріплення пильного полотна
  11. Відео огляд

Електричний лобзик входить до трійки найпопулярніших інструментів, поступаючись лише болгарці та дрилю. За допомогою цього універсального пристрою можна розмальовувати листи, виконувати фігурні різи на пластику, фанері та інших матеріалах. Перед тим, як вибрати електролобзик, варто ознайомитися з основними вузлами цього приладу та його технічними характеристиками.

Як вибрати електричний лобзик, з чого почати?

Электролобзик

Перше, з чим має визначитися майстер – призначення інструменту. Умовно всі електролобзики можна розділити на 2 категорії:

  1. Професійні. До першої групи належать моделі, призначені для тривалої інтенсивної експлуатації. Вони відрізняються більшою надійністю, продуктивністю і коштують дещо дорожче.
  2. Побутові. Коштують дешевше та підходять для короткочасних періодичних робіт.

Вибираючи відповідну модель для дому або роботи, слід звертати увагу на такі важливі параметри: потужність, частоту ходу пилки, наявність маятникового ходу, тип підошви, можливість стаціонарної установки та ін.

Принцип роботи та влаштування електролобзик

Устройство электролобзика

Можна виділити кілька основних вузлів цього інструмента:

  • двигун;
  • редуктор;
  • пластиковий корпус із рукояткою;
  • опорна підошва;
  • патрубок, через який можна підключити пилосос для видалення сміття;
  • робочий інструмент (пилка).

Під час роботи редуктор передає крутний момент від двигуна, що рухається. До штока прикріплений робочий інструмент – пилка, яка розкроює підготовлені заготовки з металу, деревини, кераміки та інших матеріалів. При розпилюванні оператор ставить опорну підошву на оброблювану поверхню і веде інструмент, тримаючись за ручку.

Споживана потужність

Потужність - це один з основних параметрів електролобзика. Вона характеризує продуктивність інструменту, його здатність працювати з різними за твердістю матеріалами. Чим вище цей параметр, тим легше впорається пристрій із товстим фанерним листом або металевим прутом. Для дому підійдуть моделі потужністю 350–600 Вт, для професійного використання – лобзики на 800–900 Вт.

Частота ходу

Цей показник дозволяє оцінити швидкість роботи інструменту. Чим вище частота ходу - тим швидше зможе пристрій впоратися з поставленим завданням. Найчастіше цей показник коливається в діапазоні 2800-3100 ходів/хв, але зустрічаються поодинокі екземпляри, здатні здійснювати близько 4000 рухів за одну хвилину.

При покупці електролобзика необхідно звернути увагу на регулювання частоти ходу. Ця опція дозволить відкоригувати кількість рухів залежно від типу матеріалу, що обробляється (зменшити при роботі з металом, збільшити при роботі з деревом) і продовжити термін служби робочого інструменту.

Наявність маятникового ходу

Працюючи в режимі маятника, пилка здійснює не тільки зворотно-поступальні рухи вгору-вниз, а й коливання взад-вперед. Таким чином, збільшується швидкість роботи пристрою та продовжується термін служби робочого інструменту.

У деяких випадках користуватися електролобзиком у режимі маятникового ходу не рекомендується – знижується чистота пропилу. Тому перевагу варто віддавати моделям з можливістю регулювання амплітуди коливання (дозволяє підібрати оптимальний режим роботи для кожного типу матеріалу) та функцією відключення маятника.

Підошва лобзика

Подошва электролобзика

Підошви електролобзиків бувають двох типів:

  1. Литі. Міцні, масивні та важкі, вони не схильні до деформації і здатні забезпечувати високу точність розпилу протягом усього терміну служби приладу.
  2. Штамповані. Не відрізняються особливою міцністю та стійкістю, зустрічаються в пристроях економ-класу.

Вибираючи ел лобзик, варто віддати перевагу моделі з литою підошвою. Однак вартість такого приладу може бути досить високою. Якщо бажання переплачувати за литу опору немає, можна зупинити свій вибір на моделі з міцною штампованою основою.

Деякі електролобзики оснащені функцією регулювання нахилу підошви. Послаблюючи і затягуючи ряд болтів кріплення, можна повернути опору таким чином, щоб пропил йшов під кутом (від 0 до 450). Така опція може стати в нагоді для майстрів, які воліють працювати з деревиною, для розпилювання металу і пластику регулювання нахилу не потрібно.

Стаціонарна установка

Стационарная установка электролобзика

За конструкцією електролобзики діляться на 2 типи:

  1. Ручні. Виглядає ручний лобзик наступним чином: пластиковий корпус із двигуном усередині, ручка, підошва та затискачі, які утримують пилку. Такі моделі універсальні, мобільні, призначені для короткострокових періодичних робіт, можуть працювати із заготовками різної довжини та товщини.
  2. Стаціонарні. Ці моделі встановлюють на робочому місці, вони не відрізняються мобільністю. Ріжуче полотно кріпиться на консолі, з'єднаній із робочим столом. Дозволяють оператору тримати заготівлю двома руками та робити рівні, точні різи.

Моделі, призначені для стаціонарної установки, не завжди відрізняються високою потужністю та швидкістю роботи, вони більше підходять для фігурного випилювання.

Підсвічування місця різання

Подсветка рабочей зона лобзика

Це одна з найпоширеніших опцій електролобзика. Вона є вбудованим діодом, який висвітлює місце різу. Функція може стати в нагоді, коли доведеться працювати в сутінках, в умовах недостатнього освітлення.

Конструкція ручки

Рукоятки у електролобзиків бувають двох типів: D-подібні (скобоподібні) та грибоподібні. Моделі, що мають скобоподібну ручку, користуються більшою популярністю. Їх зручно тримати в одній руці, місце різання відкрите і добре проглядається.

Як виглядає інструмент із грибоподібною ручкою добре видно на фото. Спереду прилад має горбок під долоню, що нагадує виступ у ручних моделях. Таким електричним лобзиком можна працювати двома руками: одній майстер спирається на корпус, інший веде за виступ.

Іноді виділяють ще один тип ручки - гібридний, який поєднує переваги попередніх варіантів. У цьому випадку інструмент комплектується скобоподібною рукояттю з виступом у передній частині, на який можна наголошувати.

Якої б форми не була ручка, важливо, щоб її поверхня була прогумована. Нековзна покриття дозволяє інструменту добре лягати в руку і надійно утримувати його під час роботи.

Кріплення пильного полотна

Крепление пильного полотна у лобзика

Що таке пилка в електролобзиці? Це основний робочий інструмент, з якого здійснюється обробка матеріалу.

Пилка може кріпитися до штока двома способами:

  1. За допомогою гвинтового або колодкового затискача. Для заміни полотна необхідно розкрутити з'єднання за допомогою викрутки, поставити нову пилку та повторно її затягнути.
  2. Швидкозатискне кріплення. Дозволяє замінити різальне полотно одним рухом та підготувати електричний лобзик до роботи за кілька секунд.

Гвинтовим затиском можна закріпити будь-яку пилку, незалежно від товщини та форми хвостовика (Т-подібний або U-подібний). Швидкозатискний - тільки полотна певної форми хвостовика.

І останнє, на що слід звернути увагу, вибираючи добрий лобзик – це глибина пропилу в різних матеріалах. Саме цей показник підкаже, чи зможе обрана модель за один прохід взяти товстий лист фанери або застопориться на тонкому металевому дроті.

Відео огляд



    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0