050-599-36-10
097-936-04-95

Як вибрати зварювальний інвертор: на що варто звернути увагу

 

Сварочный инвертор

 Легкі та досить прості в експлуатації зварювальні інвертори поступово потіснили на ринку класичні трансформаторні апарати. Зараз існує безліч фірм, які випускають по кілька моделей, де кожна відрізняється технічними характеристиками. У статті ознайомимося з тим, як вибрати зварювальний інвертор, за якими параметрами і якими додатковими функціями він може бути оснащений.

 Що враховується під час вибору апарату

Инвертор

Інвертор для зварювання вперше зустрічався ще наприкінці 20 століття у 70-х роках. Від трансформатор він відрізняється тим, яким способом перетворюється струм (інвертування). В інверторах змінний струм, що йде від мережі, потрапляє прямісінько на випрямляч, де відбувається перетворення на постійний. Далі відбувається зворотне перетворення на змінний, але високочастотний – 20 – 50 кГц. Заключний етап – знижується змінну напругу в блоці до показника 70 – 90 і підвищується сила струму до 100 – 200 А, чого достатньо для зварювання. Побутовий трансформатор високої частотності значно легший і компактніший за звичний зварювальний апарат. Тому ними зручніше користуватися, через що вони стали користуватися високим попитом. Але не всім відомо, яким є його пристрій і на що звертати увагу при покупці.

 Інвертор – це спеціальне обладнання для зварювання та перше, на що слід звернути увагу – з якою метою він використовуватиметься. Комусь обладнання необхідне для одноразового зварювання, а хтось планує працювати щодня з більшими обсягами. Відштовхуючись від відповіді це питання, підбираються види пристрою:

  • Простий побутовий. Оптимальні, якщо обсяги робіт невеликі. Ними не можна користуватися тривалий час (тобто через 5 – 10 хвилин приладу потрібна тривала перерва). Зварювальний струм – від 120 до 200 А;
  • Професійний. За допомогою таких інверторів зварюють труби, виготовляють каркаси та металеві конструкції. Здатні довго функціонувати без перерв, забезпечуючи високоякісне зварювання. Показник струму – 200 – 300 А;
  • Промислове. Актуальні використання на великих об'єктах промисловості. Майже не вимагають перерви. Параметр струму від 250 до 500 А.

Розглянемо особливості у перших двох моделей, оскільки промислові характеризуються високою вартістю і застосовуються суто великими організаціями.

споживана потужність

 Параметр вказують у кВт чи кв. Його вважають справедливим лише у разі зварювання на максимальному струмі. Апарат інверторного типу споживає значно більше енергії, ніж лампочка або мікрохвильова піч, тому перед включенням до розетки слід переконатися, що та у справному стані. Спочатку вимикають прилад, після чого виймають із мережі шнур, тому що стрибки напруги погано позначаються на його працездатності.

 Перед початком експлуатації рекомендується уважно прочитати інструкцію і звернути увагу на рекомендації щодо запобіжника. Для будинку, тобто побутової мережі, значення має перевищувати 16 – 25 А.

 Виробники, тестуючи обладнання, проводять випробування на мережах живлення в 220 - 230 В. Буває, що апарат працює в діапазоні 170 - 250 В і, якщо значення більше - підвищується продуктивність. Краще, щоб пристрій був потужнішим, що ніколи не завадить.

Діаметр електродів

Диаметры электродов

 Не важко підібрати потрібну марку електродів для інвертора. Але потрібно знати ще діаметр стрижнів та відповідну силу струму.

 У випадку з діаметром його слід підбирати, відштовхуючись від товщини металу заготовок. Якщо показник менший за 1.5 мм, підійде напівавтомат або аргонодугове зварювання. Для підбору товщини діаметра зараз є безліч спеціалізованих таблиць.

 Під певний діаметр електрода виставляється той чи інший струм, що вказується на упаковці.

 Важливо! Щоб підібрати зварювальний струм, спираються на наступні розрахунки: 20 – 30А на 1 мм діаметра електрода. Якщо стрижень має діаметр 3 мм, струм повинен бути від 80 до 110А, на що впливає кількість проходів і товщина металу, що обробляється.

Максимально відповідного настроювання просто немає. Кожен фахівець підбирає параметри струму під себе. Необхідно врахувати, що при великому струмі зварювальна ванна стає рідкою, через що їй складніше керувати.

Регулювання струму

Инвертор

Якщо пристрій купується для побутових робіт, достатньо буде показника в 160 – 200А. У деяких випадках вистачає меншого струму. Якщо значення перевищує 250А – йдеться про напівпрофесійні моделі. Якщо більше – це потужні пристрої, призначені постійної роботи за умов підприємства.

 Напруга холостого ходу

 Чим вище показник – тим краще, оскільки він забезпечує легкість запалювання дуги. Класичні значення – від 35 до 90В. Варто зауважити, що деякі моделі оснащуються спеціальними пристроями, що підпалюють дугу, що полегшує експлуатацію.

 Важливо добре встановити режим холостого ходу, що забезпечить ефективне згоряння електрода. Як результат, метал крапельним чином чітко переноситься в зварену ванну, утворюється надійне з'єднання з проварюванням кореня шва. У процесі підпалу або розриву дуги практично не утворюються іскри, а деталі, що зварюються, не вимагатимуть серйозного очищення. При правильно підібраному режимі апарат у процесі горіння дуги характерно шипить.

 Температурний діапазон

 На швидкість спрацьовування захисту інвертора впливає довкілля. У технічних характеристиках часто вказується максимальна температура +40 градусів Цельсія. Щодо «мінусу» – тут все дещо складніше. Як правило, при включенні інвертора в таких умовах, загоряється лампочка перевантаження, і пристрій просто не запускається. Якщо ж він увімкнеться і функціонуватиме, то через холод може утворитися конденсат, який пошкодить важливі вузли, що призведе до виходу пристрою з ладу.

 Тому, якщо в інструкції до обладнання немає нічого про роботу при низькій температурі - краще не ризикувати і не пробувати. Навіть якщо знати все про зварювання, краще вкотре звернутися до інструкції.

 Схема инвертора

Инвертор схема

Схема інвертора істотно відрізняється від традиційного трансформатора. У класичних апаратах використовувався трансформатор понижуючого типу, через що ті були важкими та громіздкими. Що стосується сучасних пристроїв, вони виробляються з використанням нових розробок – легких та компактних приладів, які можуть похвалитися своєю функціональністю.

 Ключовим елементом електросхеми інвертора є імпульсний перетворювач, який виробляє високочастотний струм. Він забезпечує легкість запалювання дуги та підтримує її у стабільному вигляді протягом тривалого часу.

Особливості додаткових функцій

 Нинішні апарати, підключення яких здійснюється до побутової мережі, мають чимало допоміжних можливостей:

  • Arc Force – форсування дуги. Функція збільшує зварювальний струм, якщо електрод розташований надто близько до оброблюваної деталі, що нейтралізує можливе прилипання;
  • Hot start – гарячий запуск. Коли дуга запалюється струм виставляється високим, що полегшує початок робіт;
  • Anti-stick – коли електрод залипає, знижується зварювальний струм;
  • Hold – запам'ятовуються абудови під час останнього сеансу зварювання.

Висновок

Технологія зварювання поширена у світі, тому виробляються дедалі інноваційні прилади. Кожен пристрій сумісний з тим чи іншим видом робіт, має свої характеристики та параметри, на які потрібно звернути увагу перед покупкою.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0