050-599-36-10
097-936-04-95

Яке навісне обладнання для мотоблоку потрібне дачнику?


Мотоблок – перший помічник під час роботи із землею. Чи потрібно боронити майбутні грядки, посадити чи прибрати картоплю, очистити територію від снігових завалів – її використання спростить будь-яке завдання. Але сам по собі мотокультиватор садівникові допомогти нічим не здатний - всі ці та багато інших функцій міні-трактором виробляються за допомогою навісного обладнання. Саме він робить мотоблок універсальною технікою.

Зміст:

  1. Яке навісне обладнання для мотоблоку потрібне дачнику?
  2. Ходозменшувач
  3. Сніговідкидач
  4. Косарка
  5. Картоплекопалка
  6. Борона
  7. Розкидач добрив
  8. Ворошилка
  9. Саджанка
  10. Як вибрати плуг?

Ходозменшувач

Ходоуменьшитель для мотоблока

Стандартна швидкість руху садової техніки розрахована на високі обороти, які потрібні для обробки землі фрезою. Потреба у ходоуменьшителі виникає тоді, коли виконуються роботи, що вимагають низької швидкості руху:

  • посадка та збирання картоплі;
  • оранка;
  • прополювання грядок;
  • обприскування посівів;
  • підгортання;
  • посів.

Ходозменшувач обладнаний двома передачами:

  1. Перша передача – пряма, що дозволяє використовувати мотоблок на стандартній швидкості. Додаткове ставлення 1:1.
  2. Друга передача – повільна. Співвідношення фактичної швидкості до номінальної – 2,1:1.
  3. Між ними є нейтральна передача, яка від'єднує коробку передач від двигуна.

Установка ходоуменьшителя можлива на легкі та середні агрегати. Варто враховувати, що з використанням ходоуменьшителя знижуються і обороти валу відбору потужності.

Сніговідкидач

Снегоотбрасыватель для мотоблока

Мотоблок найчастіше використовується сезонно – від початку весни до кінця осені. Після чого консервується на зиму та чекає наступного сезону. Але це зовсім не означає, що агрегат не можна використовувати взимку. Міні-трактор відмінно підходить для збирання снігу, якщо купити роторний сніговідкидач для мотоблоку.

Це навісне обладнання дозволяє прибирати навіть важкий сніг, що лежав, заввишки 30 см. Дальність покидання становить до 10 м.

Прибирання снігу роторним відкидачем не вимагає особливих зусиль від оператора: сніг подається всередину за допомогою лопатей, далі шнек, що рухається мотором, ламає шматки снігу, після чого він викидається через вихідний патрубок. Сторона, в яку проводитиметься викид, і висота (а отже, і дальність) відкидання регулюються вручну на навісному устаткуванні.

Для покращення роботи роторного сніговідкидача на мотоблоці рекомендується додатково встановити обтяжувачі.

Косарка

Косилка для мотоблока

Принцип пристрою косарки для мотоблока схожий на звичайну газонокосарку: знизу кріпиться кілька ножів, які забезпечують зріз трави.

Але між різними моделями можуть бути серйозні відмінності.

  1. Деякі косарки призначені тільки для зрізу та подрібнення трави. Основне завдання такого обладнання – звільняти простір від зайвих чагарників та підтримувати певну висоту трави на газоні. Косарка оснащена регулюванням висоти скосу.
  2. Інший вид косарок є 1 або 2 дисками з інерційними ножами. Таке обладнання дозволяє не просто косити непотрібну траву, а й заготовляти сіно чи збирати зернові.

При покупці косарки варто звернути увагу на важелі керування. Величезним плюсом є винесення їх на ручку оператора, як у косарці для мотоблока Нева. Це дозволяє швидше реагувати на зміни в роботі та натягувати чи послаблювати трос, не відпускаючи ручки.

Косарка для мотоблока призначена тільки для збирання трав'янистих рослин.

Картоплекопалка

Картофелекопалка для мотоблока

Швидке викопування картоплі – мрія кожного власника власного господарства. Спеціальне навісне обладнання для мотоблоку дозволяє здійснити цю мрію.

Картоплекопалка може бути двох типів:

  1. Проста. Є лопатоподібною, загостреною з одного боку пластиною, яка закінчується довгими зубами. Гострий край врізається в землю і відправляє її верхній шар на зуби, через які в першу чергу прокидається земля, а потім скочуються овочі, опиняючись таким чином на поверхні.
  2. Гуркітна, або вібраційна. Верхній шар разом з бульбами піднімається таким же чином, але просіювання землі проводиться за рахунок вібрації, що значно прискорює процес та покращує якість очищення картоплі від ґрунту. Грохотна копалка для мотоблока встановлюється лише на техніку з валом відбору потужності.

Перед покупкою потрібно вирішити, яку саме копалку придбати: універсальну або виготовлену для цієї конкретної моделі. Плюс універсальною буде можливість встановити таке навісне обладнання на китайський мотоблок.

Борона

Борона для мотоблока

Підготовка ґрунту до посадки включає не тільки перевалку ґрунту, а й його подрібнення, розпушування та вирівнювання. Борона для мотоблоку допоможе зробити це без особливих витрат часу та сил.

Навісне обладнання для боронування буває трьох типів:

  1. Дискова борона – це конструкція, до якої кріпляться увігнуті диски з виїмками по краю. Підходить для легкого та важкого ґрунту.
  2. Зубова борона – найпростіша серед навісного устаткування боронування, але з менш ефективна проти іншими типами. Зуби можуть бути еліпсоїдними, ножоподібними, круглими або квадратними.
  3. Роторна борона – крім стандартних функцій з вирівнювання та розпушування ґрунту здатна обробляти цілину та стерну, а також знімати верхній шар ґрунту. Встановлюється із валом відбору потужності.

Щоб вибрати, яку купити борону для мотоблоку, потрібно визначити, для обробки якого ґрунту вона буде застосовуватись..

Розкидач добрив

Разбрасыватель удобрений для мотоблока

Отримання високого врожаю залежить від своєчасного застосування мінеральних добрив для підживлення. Щоб прискорити процес та зменшити ризик контакту з хімічною речовиною, у зв'язці з міні-трактором можна використовувати розкидач добрив для мотоблоку.

Він є самонесучою конструкцією. Добриво засипається в бункер з маятниковим змішувачем, з якого через отвори дозування потрапляє на диски розкидача, оснащені лопатками. Такий принцип дозволяє рівномірно розподіляти мінеральні кристали по поверхні, а диски крайнього висіву – не пропускати ґрунт на краю грядки.

Ворошилка

Ворошилка для мотоблока

Основне завдання сільськогосподарської техніки – спрощувати роботу людини. І граблі-ворошилки з цим чудово справляються. Перевернути сіно під час просушки, зібрати його або опале листя у валки – для цього використовується ворошилка для мотоблока. Буває двох типів:

  • колісно-навісна – складається з кількох коліс із загнутими гачками по краю;
  • роторна - скріплені в центрі трубки із загнутими прутами на обох кінцях пересуваються по колу, розкидаючи сіно на кшталт вентилятора. Для збирання сухої трави не застосовується.

Саджанка

Сажалка для мотоблока

Сівалка для мотоблоку призначена для автоматизації та спрощення посадки різного насіння. Буває таких типів:

  • розкидна - має просту надійну конструкцію, висівання насіння проводиться за допомогою відцентрової сили;
  • звичайна - висівання проводиться поштучно у вигляді рядів, які відразу прикриваються ґрунтом;
  • гніздова - за принципом дії схожа на рядову, але насіння висівається групами в заздалегідь підготовлені лунки;
  • квадратно-гніздова – висіює насіння групами у підготовлені квадрати чи прямокутники;
  • пунктирна – здійснює точковий посів поряд з виставленим кроком.

Як вибрати плуг?

Выбираем плуг для мотоблока

Плуг для мотоблока застосовується для оранки цілини і в тих випадках, коли потрібно обробити велику площу ґрунту. Плуг зручний у використанні і з його допомогою можна виконувати інші завдання, наприклад, копати картоплю. Перед тим, як купити плуг для мотоблока, необхідно визначитися, який навісний тип підійде для тих завдань, які ставляться перед технікою.

  1. Простий плуг. Забезпечує розрізання та перевалку ґрунту в один бік, що змушує оператора повертатися на вихідну сторону «порожняком».
  2. Оборотний плуг. Може здійснювати перевалку як у ліву, так і праворуч, але не одночасно – один плуг завжди піднятий. Змінити напрямок легко - необхідно натиснути на педаль і повернути конструкцію на 180 °.
  3. Роторний плуг. Це навісне обладнання можна використовувати лише для техніки із валом відбору потужності. Значно полегшує та прискорює роботу.

Перед тим, як купувати мотоблок, бажано визначитися, яка робота на ньому виконуватиметься. Від конструкції та марки садової техніки залежить, яке саме навісне на нього буде встановлюється, і наскільки він стане універсальним помічником.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0