050-599-36-10
097-936-04-95

Надувні човни: технічні особливості та рекомендації щодо вибору



Зміст:

  1. Основні критерії вибору човна
  2. Практичність
  3. Безпека
  4. Весла чи мотор?
  5. Матеріал
  6. Транці моторних човнів
  7. Типи палуби
  8. Кіль або плоске дно
  9. Рейтинг за виробниками в Україні
  10. Відео огляд

З настанням теплої пори року люди вважають за краще відпочивати на природі. Відмінним помічником для риболовлі, на полюванні чи в поході стане надувний човен. Такий виріб дозволить легко долати великі відстані по воді, перевозити кілька пасажирів і багаж. Важливо правильно підібрати конкретну модель з урахуванням потреб власника та їх співвідношення з технічними можливостями та ціною конкретної моделі.

Основні критерії вибору човна

Надувные лодки

Для початку визначтеся для яких цілей потрібен згаданий водний транспорт: риболовля/полювання, відпочинок із сім'єю, розваги і таке інше. У пошуку потрібної моделі слід звертати увагу не лише на марку виробу, а й на її головні технічні характеристики:

  • Матеріал;
  • Тип керування;
  • Місткість, корисний об'єм;
  • Витрати (у разі підбору моторної моделі);
  • Допустиме число пасажирів;
  • Маневреність;
  • Умови експлуатації та зберігання.

ВАЖЛИВО: обов'язково враховуйте район плавання човна! Акваторія, де використовуватиметься транспорт, визначає умови експлуатації та безпеку пасажирів на борту.

Перед тим, як вибрати надувний човен, вивчіть відгуки про нього, техопис від виробника і зіставте з іншими модифікаціями, що цікавлять. Правильно підібраний виріб прослужить надійно протягом довгих років.

Практичність

Наскільки просто і зручно використовувати обраний транспортний засіб залежить від його практичності. Стійке дно дозволяє стояти під час риболовлі та перевозити на дні судна досить важкі вантажі. Тверда основа підвищує ходові можливості. Залежно від конструктивних характеристик, дно буває надувним або з жорстким каркасом. Для зручності зупинки човна в потрібному місці рекомендують використовувати якірний рим, який зміцнює якорь. Можливість переміщати сидіння всередині транспорту також додатковий плюс, так що ви можете регулювати відстань між ними на свій розсуд.

Якщо плануєте пізніше укомплектувати судно двигуном, то відразу підбирайте модель з транцем під мотор товщиною від 25 мм. Виріб здатний витримати великі двигуни з високою потужністю. Для захисту транця встановлюють спеціальні гумові накладки. Вибираючи модель з веслами зверніть увагу на рівномірність і якість швів, які можуть бути клеєними або звареними. Важливо, щоб їхня герметичність була не порушена в процесі експлуатації.

Безпека

Більшість надувних човнів зроблено з якісного ПВХ матеріалу, що складається з кількох щільних шарів. Залежно від густини визначається і безпека транспортного засобу. Поділ на окремі види такий:

  • Гребні модифікації: 700…750 г/м2;
  • Моторні модифікації: 950 г/м2 та більше;
  • Веселомоторні модифікації: до 950 г/м2.

Для забезпечення належної безпеки краще віддати перевагу середній висоті бортів. За вузькі борти вода легко переливається, такі човни менш стійкі до поривів вітру, великих хвиль. Форми бортів бувають таких категорій:

  • U-подібні: включають кілька відділень та підходить для моделей з підвісними двигунами. Стійкі на воді з високими хвилями та здатні долати значні дистанції.
  • Замкнені: виконання у форматі замкнутого овалу. Рекомендовані для використання у малих або закритих водоймах зі спокійною водою. Найчастіше укомплектовані веслами.

Щоб хвилі краще гасилися, носова частина судна трохи піднята. Для безпеки пасажирів радять купувати човни з додатковим обхватом із гумового матеріалу. Клапани гребного човна (як і його моторного аналога) додатково оснащують автоматичною функцією скидання тиску (при надлишку).

Весла чи мотор?

Весла для надувной лодки

Для невеликих або закритих водойм буде достатньо човна з веслами, а ось для поїздок на великі відстані або у воді з високим хвилюванням не обійтися без моторного аналога. Більшість моделей поставляють у базовому варіанті з веслами, але додатково готують місце для монтажу двигуна. Для виробництва весел використовують:

  • Алюмінієвий сплав;
  • Дерево із захистом від вологи.

За бажанням власника човен, яку заводську комплектацію не вибрав би, оснащується і потужним двигуном, і хоча б одним веслом для зручності плавання.

Матеріал

Материал ПВХ

Для виробництва надувних суден сучасні виробники використовують такі матеріали:

  • Хайпалон: різновид гумовоподібної сировини, що відмінно переносить температурні коливання, негативні погодні умови, вплив вологи, сонячних променів та хімактивних компонентів.
  • Полівінілхлорид або ПВХ: гумовий матеріал, до переваг якого відносять зносостійкість, практичність, міцність, невелику вагу.

Вартість останнього суттєво нижча, саме тому такі моделі менш затратні в обслуговуванні та ремонті. При цьому хайпалон більш міцний і стійкий до УФ-променів, хімічних речовин. Якщо на судно не планується високе навантаження і часте використання в екстремальних умовах, то ПВХ за якістю у співвідношенні з ціною буде кращим.

Транці моторних човнів

Транец надувной лодки

Транець призначений для кріплення двигуна та є частиною корми. Чим вище показники міцності та жорсткості цього пристрою, тим потужнішу силову установку можна монтувати. Залежно від конструкції транці надувних суден бувають:

  • Навісними: Т-подібний виріб із металевого сплаву або міцного дерева, що фіксуються пазами у відділеннях човна. Для закріплення використовують стяжки чи стрижні з товстої мотузки.
  • Стаціонарними: встановлюється виключно на моторний човен. Для виробництва використовують дерево або міцний пластик, додатково оснащують спеціальними гумовими накладками в місці, призначеному для монтажу двигуна.

Навісний транець можна знімати за бажанням власника для розширення корисного простору при використанні весел для пересування по воді. Такі вироби призначені для комплектації невеликих суден (довжиною до 3 метрів), кріплення нежорстке, тому допустимо монтаж компактних моторів з невеликою потужністю (до 3 кінських сил). Стаціонарний транець монтують між балонами на кормі, саме на цю зону припадає найбільше навантаження силового агрегату. У разі пошкодження кріплення подальша експлуатація двигуна неможлива.

Типи палуби

Жесткое дно надувной лодкиСлань надувной лодки

Конкретний вид палуби судна визначає комфортність пасажирів під час подорожі. Важливо враховувати цей фактор, щоб правильно вибрати гумовий човен. Виділяють такі основні категорії:

  • Надувні жорсткі: поєднує в собі переваги суцільного та слойового настилів. Найчастіше зустрічається у моделях преміум сегмента. Має невелику вагу, міцність, відмінну стійкість.
  • Сланеві: складається з кількох настилів сланей із фанери (вологостійкої), що монтується на м'якій палубі. Не провалюється під вагою людини, як м'яке днище. До переваг цього виду відносять порівняно невисоку вартість та малу масу.
  • Суцільні жорсткі: для виробництва використовують фанеру чи листи алюмінію. Шар матеріалу вкриває все днище, тому забезпечується висока жорсткість та стійкість навіть під час руху.

Кіль або плоске дно

Тип днища надувной лодки

Модифікації з плоским дном малостійкі у ході, також малозахищені від впливу високих хвиль, поривів вітру, тому легко йдуть і наміченого курсу. Такі моделі краще використовувати у стоячій воді або для гліссування. Конструкція таких човнів простіша, вони займають менше місця і коштують дешевше. Такий транспорт чудовий варіант для риболовлі в тихому місці, наприклад, на озері. Підбираючи модель за виробниками, зверніть увагу на наявність киля. Уздовж поздовжньої осі судно оснащують додатковим балоном, який у розкритому стані надає днищу V-подібну форму. До переваг подібної конструкції відносять: маневреність, стійкість на великих хвилях та при сильному вітрі. Вартість суттєво вища у порівнянні з аналогом.

Рейтинг за виробниками в Україні

Рейтинг продаж надувных лодок по брендам

На вітчизняному ринку представлено кілька великих виробників, які за роки своєї діяльності зарекомендували свою продукцію з найкращого боку. Рейтинг надувних човнів в Україні включає такі бренди:

  • Човни: надає на вибір надувні моторні та гребні комплектації;
  • Bark: спеціалізується на випуску компактних човнів зі спрощеною конструкцією, так і дорогих моделей класу РИБ;
  • Brig: пропонує моделі різної комплектації, що задовольняють потреби навіть найвибагливіших споживачів.

Загалом, вибираючи надувний човен враховуйте особисті переваги, ціль використання такого транспорту, допустимий фінансовий бюджет на покупку та технічні характеристики моделі.

Відео огляд


    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0