050-599-36-10
097-936-04-95

Про важливі умови для вибору дриля


Зміст:

  1. Відмінності між дрилем та перфоратором
  2. Поради для вибору електродрилів
  3. Показник потужності
  4. Частота обертання валу
  5. Діаметр свердління
  6. Різновиди патронів
  7. Рекомендації щодо вибору патронів
  8. Якою має бути комплектація
  9. Які додаткові функції можуть підтримуватись
  10. На які ще критерії звертати увагу

Якість, виробник, виконання та вартість - основні властивості, на які спираються покупці при виборі електроінструменту. Дрилі стали винятком. Важливим критерієм залишається співвідношення між підсумковими рівнями ціни та якості. Грамотний підхід дозволить придбати багатофункціональний інструмент, який тішить протягом багатьох років. Не так вже й складно розібратися в тому, як вибрати дриль.

 

Відмінності між дрилем та перфоратором

Электродрель

При першому погляді може здатися, що різниця не суттєва, але вона є. Електродриль – це інструмент для свердління отворів. Якщо мова про розбивання твердих матеріалів та дроблення – то маються на увазі перфоратори. Функція удару може бути у дрилі, але потужність цієї функції залишає бажати кращого. Як шуруповерт, вона теж може працювати, але не дуже ефективно.

 

Поради для вибору електродрилів

Дрель в разрезе

Наступні критерії мають стати найважливішими для тих, хто придивляється до цього інструменту: це

  1. Комплектація.
  2. Різновид застосовуваних патронів.
  3. Діаметр для свердління.
  4. Частота, з якою обертається вал.
  5. Потужність інструменту. Яку треба обирати – розповідаємо далі.
  6. Виконання в мережевому або акумуляторному типі.
  7. Наявність ударного механізму.

Ударні механізми стануть незамінними помічниками під час домашньої експлуатації. Адже часто доводиться свердлити стіни, щоб потім закріпити якийсь елемент. А ось в акумуляторних моделях потреби у цьому випадку практично немає. Для дому можна обмежитись і звичайним мережевим варіантом. Іноді підключення потребує додаткового кабелю-подовжувача.

 

Показник потужності

Від 500 Вт до 1 тисячі Ватт – стандартна потужність для моделей, що використовуються вдома. Завдяки цьому можна буде обробляти будь-які матеріали, включаючи дерево та метал. Навряд чи знадобиться створювати отвори на поверхні, що має товщину понад 3 міліметри. Головне – заздалегідь подумати про те, наскільки інтенсивно працюватиме інструмент. Як виглядає модель – вже не так важливо.

Тут краще врахувати такі нюанси:

  • Режим свердління короткочасний у разі побутового використання.
  • Якщо експлуатація буде тривалою та безперервною – якір перегріється, обмотка вийде з ладу.
  • Електродриль має остигати час від часу. Навіть коли нагрівання вже відчувається. Це стосується й моментів, коли її використовують як міксер.

Поява характерного запаху ізоляційного матеріалу також має стати знаком для невеликої перерви. Що таке запах горілої ізоляції, багато хто знає.

 

З якою частотою обертається вал?

Нормальний показник становить 500-1500 оборотів на хвилину. Регулятори швидкості обертання ставляться на дрилі, щоб було можливість контролювати роботу різних умовах. Якість свердління багато в чому визначається тим, чи правильно вибрано режим. Саме тому не вийде з дриля зробити шуруповерт.

  1. Швидкість свердління має бути високою для гладких, точних отворів.
  2. Сила у натиску та показник температури свердла – головні показники, які слід контролювати, коли власник працює із металом.

Метал відпалить і втрачає міцність, якщо свердло стає занадто теплим. При обробці металу вистачає середньої швидкості роботи. Застосування переможної напайки призводить до необхідності перемикатися на режим удару. Швидкість обертання при цьому має бути високою. Тоді ударна модель працюватиме стабільно.

Середньої чи малої швидкостей вистачає для замішування будівельних розчинів, закручування шурупів. Високошвидкісний режим завжди супроводжує виконання робіт за участю спеціальних шліфувальних зачистних насадок. Як виглядає кожна з них – легко побачити у каталозі.

 

Про діаметр свердління

Максимальний діаметр отворів, які можна висвердлити, вказується у технічному паспорті до виробів. Мінімум показника не змінюється, становить до 1,5 мм. Паспорт містить інформацію щодо максимуму діаметра отворів для різних матеріалів – металу чи бетону, дерева. Придбати рекомендується насадки для кожного.

 

Різновиди застосовуваних патронів

Виды патронов для дрели

Існує два типи виробів, які застосовуються спільно із сучасними типами обладнання:

  • Швидкозатискні.

Щоб затиснути свердло в патроні, потрібні додаткові ручні зусилля. Самі деталі виготовляють на пластиковій основі. Підходять, щоб швидко і часто міняти свердла. Але надійне кріплення забезпечити не здатне. Можуть застосовуватись на будь-яких моделях, наявність або відсутність ударного механізму не відіграє ролі.

  • Ключові.

Чим відрізняється ця деталь? Корпус у неї із металу. Вони обладнуються спеціальним ключем, який затягує зубчасту коронку, яка теж є в комплекті. Завдяки такому облаштуванню свердло кріпиться максимально надійно. Але операція із заміни свердел забирає більше часу, ніж у аналогічних конструкціях. Підходить як за наявності ударного механізму, так і без нього.

У разі домашнього використання перевагу однозначно варто віддавати металевому варіанту. Ключові набої мають головний недолік - легко втратити ключі. Тому рекомендується закріплювати їх поряд.

 

Рекомендації щодо вибору патронів для дриля

Патрон - одна з деталей, яка дуже часто виходить з ладу. Заміна деталі дозволяє швидко привести інструмент у робочий стан. Тут на походження фірми краще також не звертати уваги.

Патрон для дриля легко вибрати, дотримуючись таких порад:

  1. Спочатку визначаємося із кріпленням. Достатньо зняти частину конструкції, оглянути її. Зазвичай використовується різьблення, або посадка на конус.
  2. Якщо застосовується різьбовий варіант – треба підібрати правильно маркування. Вона буває дюймовою, або метричною. Відбійний дриль теж використовує цю систему.
  3. Конусні варіанти насаджуються на дриль просто так, без різьблення. У них у маркуванні є буква В. Огляд таких моделей легко знайти в інтернеті.

 

Якою має бути комплектація?

Насадки для дрели

Дрилі продаються у вигляді окремих інструментів або з додатковими деталями, що розширюють початковий функціонал. Свердла з різними діаметрами та призначенням – ось що найчастіше продається в комплектах. Але можуть бути й інші додаткові компоненти, які входять до рейтингу найкорисніших:

  1. Міксери.
  2. Розгортки.
  3. Свердла з корончастим типом.
  4. Насадка для шліфування.
  5. Резервні види патронів.

Крім того, параметри свердлів можуть відрізнятися в залежності від матеріалів, для обробки яких вони призначені: по склу, бетону, дереву або металу. Електродрилі або перфоратори можуть працювати по кожному з них.

 

Які додаткові функції можуть бути підтримані?

Дрель-миксер

Свердління отворів - не єдина функція електродрилів, вони підходять і для інших робіт:

  • Приготування будівельних сумішей.
  • Шліфування, зачищення поверхонь різних матеріалів.
  • Закручування елементів кріплення. Ручний механічний дриль теж виконуватиме цю функцію.

На які ще критерії звертати увагу?

Строк гарантійних зобов'язань, відповідний сертифікат якості є обов'язковим для будь-якого інструменту незалежно від його різновиду. А ось країни-виробники суттєвого значення не мають. Якість складання визначається лише конкретним виробником. У багатьох американських та європейських фірм є заводи, розташовані у Китаї. Це знижує собівартість продукції завдяки дешевій робочій силі. Але якість складання все одно відповідає основним вимогам. Хорошу модель знайти простіше, ніж здається.

Підсумки

 Головне – знайти варіант, який буде найзручнішим для конкретного покупця. Тому від початку оцінюються й особливості майбутньої експлуатації. Конфігурація та тип рукояток допоможуть зрозуміти, наскільки легко використовувати ту чи іншу модель. Інформативність та доступність органів управління теж допомагає зробити вибір. Комплектація також порівнюється, тоді простіше буде отримати максимальну кількість функцій.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0