050-599-36-10
097-936-04-95

Основні критерії вибору інвертора, принцип роботи та конструктивні особливості


Зміст:

  1. Різниця між інвертором та простим агрегатом
  2. Принцип роботи інвертора
  3. Класифікація
  4. Вид палива
  5. Де можна використовувати інвертор
  6. Плюси та мінуси інвертора

Инверторный генератор

Інверторний генератор призначений для захисту обладнання від струмів перевантажень, що відрізняється компактними розмірами, потужністю. Його вибір залежить від умов експлуатації.

При виконанні зварювальних робіт часто використовують інверторний генератор, який також підійде для тимчасового або постійного живлення чутливих інструментів. Це автономне джерело, яке виробляє якісну енергію, може застосовуватися в лікарнях, школах, інших установах, де не допускаються навіть незначні стрибки напруги.

Про те, як вибрати пристрій, буде написано нижче.

Різниця між інвертором та простим агрегатом

У включеному стані стандартний генератор виробляє електроенергію, технічні показники якої завжди підходять живлення надточних механізмів, потрібні оптимальні обороти електродвигуна і витрачає багато палива з урахуванням вуглеводнів. Швидкість обертання двигуна ніколи не змінюється.

Перед тим, як вибрати інверторний генератор, слід знати, що він утворює чисту напругу, може змінювати швидкість обертання двигуна відповідно до поточних потреб.

Звичайна електростанція утворює грубий сигнал, а інверторний прилад оснащений регулятором та перетворювачем. Внаслідок цього змінний струм стає постійним, а регулятор дозволяє вирівнювати характеристики мережі. Тобто вихідний струм з'являється після подвійного перетворення з оптимізацією робочих параметрів.

Унікальність інверторного агрегату також у його налаштуваннях під навантаження, що з'явилися. Електроенергія спочатку накопичується у вбудованій акумуляторній батареї.

Слід звернути увагу! Інверторний генератор відрізняється невеликою вагою та компактністю, що спрощує його транспортування. Паливна витрата набагато нижча, ніж у стандартної конструкції.

Принцип роботи інвертора

Принцип работы инвертора

Про те, як вибрати бензогенератор, написано багато літератури. Спочатку слід ознайомитись з його особливостями роботи. В основу функціонування входить блок, що складається з мікропроцесора, випрямляча, перетворювачів.

Принцип дії полягає в наступному:

  • здійснюється вироблення високочастотного змінного струму;
  • отриманий струм перетворюється на постійний;
  • струм накопичується в акумуляторах;
  • здійснюється стабілізація хвильових коливань.

Ланцюги «зворотного зв'язку» здійснюють контроль вихідного струму, що забезпечує кращі, стабільні показники напруги, частоти. Також під контролем знаходяться оберти двигуна, а в простому генераторі здійснюється приєднання до двигуна безпосередньо.

Інверторний генератор працює із автозапуском. Постійний контроль рівня масла, палива та частоти обертання електродвигуна вдвічі знижує витрату на дозаправку палива. Вбудована система охолодження повітрям забезпечує захист від перегрівання. При зниженні навантажень нижче за мінімальні показники здійснюється перехід агрегату в економічний режим, що знижує знос і продовжує термін служби.

Класифікація

Классификация инвертора

Правильно підібрати інверторний генератор для дому, дачі допоможе їхня класифікація. Пристрої відрізняються за такими ознаками:

  1. потужності: компактні, середні та важкі моделі. У перших потужність дорівнює 1 кВт, 2 кВт, 3 кВт, маса 8 кг, переносна конструкція має прямокутну форму. У середніх агрегатів потужність вбирається у 5 кВт, а вага до 100 кг. У тяжких видів цей показник досягає 9 кВт, маса перевищує 100 кг. Останній варіант застосовується в умовах, де потрібні великі обсяги енергії;
  2. типу конструкції. Є станція з відкритим та закритим корпусом. У першого типу використовується рама, таке виконання призначене для підвищених навантажень та жорстких умов користування. Електросхеми із закритим корпусом відрізняються шумоізоляцією, високою захищеністю від вологи, забруднень, пилу;
  3. числу фаз. Бувають одно- та трифазні інверторні генератори;

типу управління:

  • ручне. Запускаються за допомогою витяжного троса в будь-яку погоду;
  • електростарт. Крім ручного запуску, інверторний генератор може оснащуватися електростартером, що запускається поворотом ключа;
  • із встановленням АТС. Окремо купується блок автовведення, вбудовується за інструкцією. Такі умови доступні для інверторних генераторів із електростартером;
  • дистанційне. Включається таке керування пультом з антеною, дозволяє керувати пристроєм на вулиці та в приміщенні.

Перед тим, як купити найкращий інвертор для домашнього вжитку, слід звертати увагу на загальну потужність. Для цього складають показники всіх енергоспоживачів, до отриманого критерію додають 25-30% потужності. Тільки за отриманим показником набувають установку.

Вид палива

Виходячи з типу палива, інверторні генератори діляться на такі види:

  • газові. Газові пристрої призначені для одержання генераторного газу із твердого палива. Це найкращий варіант при збоях електроживлення, який економічний, стійкий до зносу, підходить для газового котла;
  • бензинові. Мають невеликі розміри, доступність палива, тому безшумні генератори користуються попитом на ринку. Вони вимагають періодичного обслуговування із заміною фільтрів, розхідників та перевірки елементів автоматичного захисту;
  • дизельні. Функціонує інверторний генератор на дизпаливі, використовуються в ролі основного або резервного джерела живлення, високопродуктивні, але через дорожнечу двигуна мало популярні.

Перед тим, як вибрати електрогенератор, потрібно знати коефіцієнт потужності, що виробляється. Цей показник залежить від виду комутованих пристроїв (пральної машини, холодильника, кондиціонера та ін.).

Потрібно уважно вивчати інструкцію, вміло експлуатувати інверторний генератор. При неповному завантаженні у двигуні накопичується сажа, що стає причиною поломки.

Де можна використовувати інвертор

Инверторный генератор сфера приминения

Проконсультуватися щодо того, як вибрати правильний інверторний генератор, можна у фахівців. Варто відзначити такі сфери використання:

  • кавомашини, виїзні об'єкти з продажем різних товарів, стаціонарні магазини (харчування грилів, морозилок, холодильників, електрочайників та ін.);
  • електроніка, чутливі прилади у квартирах. Встановлюється інвертор на балконі у підсобному приміщенні з виведенням вихлопів через витяжну систему;
  • кемпінг, мисливство, рибалка, туризм, подорожі;
  • медична галузь, лабораторії, клініки, де використовується висококласна апаратура. Також інверторний генератор використовується для подачі живлення до високоточної техніки, яка чутлива до різких перепадів напруги.

Плюси та мінуси інвертора

Інверторний генератор має такі плюси:

  • високою якістю струму в потрібному обсязі;
  • економічністю палива. Необхідний обсяг енергії, що виробляється, інвертор встановлює завдяки регулюванню оборотів двигуна. Це унеможливлює перебір бензину. У порівнянні з простим пристроєм, генератор інверторний застосовує на кіловат енергії в 4 рази менше бензину;
  • компактні габарити. Невелика плата не потребує застосування великої вентиляції, важких обмоток;
  • низька шумність. Створює такі умови захисний кожух;
  • стійкість до зовнішніх факторів (опадів, пилу).

Інверторний генератор має деякі недоліки. Насамперед це висока ціна, але вона окупиться згодом. Такі апарати представлені обмеженому виборі.

Про те, як вибрати електростанцію потужністю 2,5 кВт (живлення приладів) або 10 кВт (для великої оселі), можна подивитися на відео. Екологічно чисті, нешумні, компактні, надійні інверторні генератори за багатьма критеріями перевершують аналоги.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0