050-599-36-10
097-936-04-95

Вибираємо шуруповерт: на що звернути увагу?

І у приватному будинку, і у впорядкованій квартирі майстрам не обійтися без гарного інструменту. Як правило, покупець добре знає, для чого потрібен шуруповерт, а ось на що звернути увагу, вибираючи найкращий варіант, представляє далеко не завжди. Розглянемо докладніше, на які параметри та функції варто звернути увагу, наглядаючи потрібну модель для дому та роботи.

Шуруповерт аккумуляторный

Тип харчування

Залежно від типу живлення шуруповерти бувають мережні та акумуляторні. І ті та інші мають свої плюси та мінуси.

Переваги мережевих шуруповертів:

  • можуть працювати тривалий час;
  • потужність завжди стабільна;
  • не вимагають попередньої підготовки до роботи.

Недоліки:

  • займають більше місця під час зберігання;
  • дозволяють працювати лише поряд із джерелом живлення.
  • Переваги акумуляторних моделей:

Переваги акумуляторних моделей:

  • автономні, можуть працювати далеко від джерела живлення;
  • будь-який магазин інструментів пропонує великий асортимент шуруповертів;
  • дають можливість легко переходити з одного робочого місця на інше;
  • дозволяють працювати у важкодоступних місцях, за умов обмеженого простору.

Недоліки:

  • втрачають потужність при зниженні заряду;
  •   мають обмежений час роботи, вимагають заряджання.

Не можна відповісти однозначно на запитання: «Порадьте, який: мережевий або акумуляторний шуруповерт варто брати?». Мережева модель підійде для тривалих робіт поряд із джерелом живлення. Для збирання меблів або інших частих разових робіт можна взяти універсальний акумуляторний шуруповерт.

Тип та характеристики акумулятора

 Аккумулятор шуруповерта

Зупинивши свій вибір на акумуляторній моделі, слід звернути увагу на основні характеристики та тип джерела живлення пристрою.

Тип акумулятора

У сучасних шуруповертах батарея буває наступною:

  1. Нікель-металогідридний (NiMh). Найрідкісніша група акумуляторів. Коштує дорого, відрізняються високим рівнем саморозрядження та невеликою кількістю циклів перезарядки (близько 500). З позитивних особливостей можна відзначити екологічну безпеку батарей та їхню високу ємність.
  2. Нікель-кадмієвий (Ni-Cd). Має ефект пам'яті, схильна до саморозрядки, має обмежену кількість циклів перезарядки (порядку 1000) і не відрізняються високою потужністю. Популярністю батареї користуються завдяки своїй головній гідності низькій вартості. Цими акумуляторами комплектується більшість бюджетних моделей.
  3. Літій-іонний (Li-Ion). Найбільш поширена та затребувана група батарей. Літієвий акумулятор не схильний до саморозрядження, він швидко заряджається і має найвищі показники питомої потужності та ємності заряду. Кількість циклів перезарядки перевищує 2-3 рази NiMh і Ni-Cd. Основний недолік моделі з літієвим акумулятором відрізняються високою вартістю.

Орієнтуючись на технічні характеристики, можна сказати однозначно, який акумулятор краще – літій-іонний. Однак, якщо для будинку потрібна проста і недорога «робоча конячка» для разових робіт, можна зупинити свій вибір на моделі з нікель-кадмієвою батареєю.

Основні характеристики та особливості акумулятора

До них належать такі параметри:

  1. Ємність. Вимірюється А*ч і характеризує здатність інструменту працювати тривалий час. Що цей показник – то краще.
  2. Загальна напруга. Вимірюється у вольтах, вказується у паспорті виробу та відповідає за потужність інструменту.
  3. Ефект пам'яті Такий акумулятор необхідно регулярно розряджати до 0, інакше ємність пристрою почне зменшуватися.
  4. Схильність до саморозрядження. Чим вона вища, тим більше заряду втратить прилад на етапі зберігання. NiMh батареї можуть втратити до 10% свого заряду вже за першу добу, Li-Ion сідають не більше 20% за рік і навіть після тривалої перерви готові до роботи.
  5. Час заряджання акумулятора (від 1,5 до 3 годин). Чим менша ця цифра, тим швидше прилад можна перезарядити та підготувати до роботи.

Вибираючи хороший шуруповерт, слід віддати перевагу моделям з додатковим акумулятором. Поки майстер працює із однією батареєю, запасна стоїть на зарядці. Таким чином, акумуляторний шуруповерт може перебувати в роботі тривалий час.

Патрони та біти

 Биты для шуруповертаПатрон для шуруповерта

Перед тим як вибрати шуруповерт у магазині, слід звернути увагу на спосіб кріплення свердла або біти. У продажу можна зустріти моделі з патронами трьох типів:

  1. Ключові. Свердло кріпиться в патроні за допомогою спеціального пристрою. Недолік такого кріплення – ключ можна втратити, а зміна робочого інструменту займає багато часу. Такі патрони найчастіше використовуються для проведення робіт, що потребують значних зусиль.
  2. Швидкозатискні. Свердло в такий патрон можна вставити однією рукою, кріплення не потребує додаткових пристроїв.
  3. Під біти. Патрон підходить тільки для насадок із шестигранним хвостовиком і не призначений для свердл.

Якщо під час роботи великого навантаження на інструмент не буде, можна купити модель із затискним патроном, яка набагато простіше в експлуатації.

Потужність та крутний момент

Вивчаючи, який шуруповерт краще, варто звернути увагу на потужність моделі. Цей показник характеризує продуктивність пристрою та його здатність справлятися з великими навантаженнями. Якщо потрібно, щоб інструмент міг замінити дриль під час разових ремонтних робіт, варто надати перевагу моделі на 500 Вт і більше. Професійні пристрої йдуть до 1,8 кВт.

Що таке момент, що крутить? Це ще один важливий параметр шуруповерту. Він визначає силу, з якою інструмент тисне на свердло. Чим вище цей показник, тим легше шуруповерт працювати з твердими матеріалами і довгими кріпильними елементами великого діаметру. Для домашнього використання підійде модель з моментом, що крутить, 10-15 Н*м, у професійних пристроях цей показник досягає 200 Н*м.

Додаткові параметри

Вибір мережного або акумуляторного шуруповерту залежить від додаткових параметрів пристрою:

  1. Наявності реверсу (зворотного ходу). Пристрій з реверсом може не тільки закручувати елементи кріплення, але і викручувати їх при демонтажі.
  2. Ергономіки та ваги. Хороший шуруповерт не просто переконливо і дорого виглядає. Він добре збалансований, зручно лягає в руку, не вислизає під час роботи.
  3. Наявність перемикача швидкостей. У моделях з такою опцією редуктор може змінювати кількість обертів. Функція дозволяє використовувати інструмент для свердління, так і для закручування кріпильних деталей.
  4. Різні режими роботи, наявність удару. На цей параметр варто звернути увагу тим покупцям, які цікавляться, чи можна свердлити за допомогою шуруповерта. Для регулярних та тривалих робіт, таких як штроблення стін, цей інструмент не піде. Зате може стати в нагоді для свердління одиничних отворів у бетоні та металі.

Доглядаючи відповідний інструмент, не варто поспішати з вибором. Необхідно уважно вивчити наявні види та марки шуруповертів, оцінити весь модельний ряд. Не завжди по фото видно різниця в ергономіці. Краще, якщо купівля та продаж здійснюватимуться не дистанційно, а в магазині і модель, що сподобалася, можна буде потримати в руках.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0