050-599-36-10
097-936-04-95

Вибираємо триммер для догляду за газоном


 

Зміст:

  1. Що являє собою електрокоса
  2. Джерело живлення
  3. Потужність
  4. Типи ручок
  5. Відмінності у пристрої штанги
  6. Вартість експлуатації
  7. Ріжучий елемент
  8. Вага
  9. Вартість придбання

Хазяїну власного газону складно обійтися без обладнання, яке допоможе цей газон підтримувати в порядку. Ручна електрокоса відмінно підходить для цієї мети, але як вибрати електрокосу, якщо їм планується не тільки вирівняти ніжну траву, а й виконувати складніші завдання?

Що являє собою електрокоса

Что собой представляет электрокоса

Призначення електрокоси - зрізати зайву траву, бур'яни, кущі, рівняти газон. На відміну від мотокоси, джерелом живлення тримера є електрика, в іншому конфігурація двох видів кіс досить схожа. В обов'язковому порядку є двигун, штанга з редуктором всередині, яка закінчується головкою з різальним елементом. Усередині штанги розташовується ручка з органами керування. Коса оснащується плечовим ременем, щоб зменшити навантаження на руки під час роботи.

На відміну від бензинової коси, у електротримера мотор може перебувати як вгорі – на протилежному від голівки кінці штанги, так і внизу біля ріжучого елемента. Нижнє розташування двигуна робить косу більш збалансованою, спрощує покіс трави. Але воно накладає певні обмеження: не рекомендується таким тріммером косити вологу траву – можна отримати удар струмом. Електрокосу з верхнім розташуванням двигуна спокійно можна експлуатувати в таких умовах.

Джерело живлення

Источник питания триммера

Використання електрики замість бензину значно знижує вартість косовиці трави, навіть якщо не враховувати, що електрокоси коштують недорого в порівнянні з аналогами на паливі. Електрокоса може похвалитися тим, що в неї нижче вага, тихіше звук.

До мінусів, які відзначають відгуки користувачів, можна віднести незручність, що створюється шнуром, за допомогою якого електротриммер підключається до мережі.

  • Провід обмежує пересування дільницею, не дозволяє відійти далеко від розетки.
  • Його завжди потрібно тримати в полі зору, щоб випадково не зачепитися.

І якщо перше можна вирішити за допомогою подовжувача, то з другим пунктом доводиться просто змиритись.

Такі проблеми не виникають із тримером на акумуляторі. Такий інструмент використовується в основному власниками маленьких ділянок, тому що потужність та час роботи бездротовий триммер має менше. Однак до плюсів можна додати підвищену мобільність у порівнянні з електрокосами, що працюють від мережі. Щоправда, і ціна такого інструменту вища.

Потужність

Вирішуючи, як правильно вибрати електрокосу за потужністю, потрібно забути про правило «чим потужніший, тим краще». Щоб купити хороший недорогий триммер, який справлятиметься з поставленими завданнями, потрібно вибрати не з великою, а з потужністю.

Якщо механічний триммер використовується для підрівнювання кромки газону та скошування трави навколо клумб, дерев, лавок, то потужності 500-700 Вт буде цілком достатньо. Зазвичай інструмент із такою потужністю є додатковим до газонокосарки на колесах. На нього встановлюється тільки волосінь, здатна обрізати м'яку траву. Таким косам часто потрібно давати відпочинок, щоб не допустити перегрівання двигуна, тому вони використовуються тільки на ділянках невеликого розміру.

Власникам великого газону або густих чагарників варто купити інструмент потужністю не менше 1000 Вт. Його можна експлуатувати тривалий час без зупинок. На потужний електротриммер встановлюється ніж, за допомогою якого зрізаються бур'яни з товстим стволом і навіть дрібні кущі.

Газонний триммер з нижнім розташуванням двигуна роблять малопотужним – до 650 Вт, та часто оснащують колесами. Такий варіант дуже простий в управлінні, його не потрібно носити на собі, тому це найкращий триммер для жінок та людей похилого віку.

Електрокоса з двигуном вгорі може бути дуже потужна, власники дуже великих ділянок воліють набувати професійного тримера 2000 Вт.

Типи ручок

Типы ручек электрокосы

Ручка може бути різної форми:

  • D-подібна або J-подібна – оператор однією рукою тримається за ручку, а іншою – за штангу;
  • Т-подібна – схожа формою на велосипедне кермо (під обидві руки).

D-подібна ручка надає маневреності та відмінно підходить для косіння трави навколо перешкод. Велосипедна ручка розрахована на довгу працю, коли коситься трава на великій території без парканів та дерев.

На ручці знаходяться органи керування – запуск та зупинка двигуна, керування оборотами. Це спрощує роботу оператора та робить її безпечнішою.

Відмінності у пристрої штанги

Разновидность штанги триммера

У штанзі знаходиться вал, що передає момент, що крутить, з двигуна на головку з диском або ліскою. Розрізняють два види штанги:

  • розбірна;
  • цілісна.

Розбірна штанга спрощує транспортування та зберігання інструменту, що поділяється на 2 частини. Вона може мати вигнуту форму, що полегшує покіс трави під лавочками та біля перешкод. У таку штангу встановлюється гнучкий вал. Він вважається не таким довговічним, але амортизує при ударі головки об каміння та ґрунт без поломок.

У цільну штангу встановлюється надійний жорсткий вал, який розрахований на тривале косіння під навантаженням. З мінусів – лише пряма штанга, яка менш мобільна, та складності при транспортуванні – нерозбірний триммер має досить велику довжину.

Вартість експлуатації

Порівнюючи мотокосу та електричний триммер, варто звернути увагу на вартість джерела енергії. Бензокоса з чотиритактним двигуном на чистому бензині обходиться дешевше, ніж інструмент із двотактним мотором, у бак якого заливається паливна суміш із бензину та спеціальної олії для 2-тактних моторів. Але найекономічніше - електрокоса для дачі, джерелом живлення якої є електрика.

Вона має й інші переваги:

  • екологічність;
  • невелика ціна самого інструменту та запчастин до нього;
  • низький рівень шуму.

Найбільшим мінусом є слабка маневреність електрокоси, що живиться від мережі, і невеликий час роботи тримера на батарейках.

Ріжучий елемент

Режущий элемент триммера

Для косовиці трави на триммер встановлюються додаткові насадки, в яких елементом для зрізування може бути:

  1. Лісочка. Зрізує траву за рахунок швидкого обертання. Використовується певної товщини (1,2-2,5 мм), не рекомендується ставити розхідник товстіший, ніж зазначено в посібнику користувача. Лісочка швидко зношується і підходить тільки для трави газону, але при зіткненні з каменем можна не боятися поломки головки.
  2. Ніж. Може бути пластиковим або металевим на 3-4 пелюстки. Ніж призначений для зрізання високої трави із жорстким стеблом, дрібних чагарників. Диск необхідно періодично заточувати, але більшість можна переставити іншою стороною, коли перша затупилася.

У деяких тримерів головка з різальним елементом може повертатися на 90 градусів, що спрощує підрівнювання краю газону, але збільшує вартість інструменту.

Головка з боку оператора закривається захисним кожухом, без якого заборонено працювати з триммером.

Вага

Вага відіграє важливу роль, особливо якщо покіс трави займає довгий час. Навіть якщо зважити на наявність ременя, який переносить основне навантаження на плечові м'язи, при тривалій роботі важким інструментом руки втомлюються.

Електрокоса в середньому важить 4-6 кг, що вдвічі менше, ніж вага мотокоси. Вага тримера безпосередньо залежить від потужності, тому купити маленький триммер для великої ділянки не вийде. Якщо ж планується виконувати невеликий обсяг роботи, можна знайти легкий тример вагою до двох кілограм.

Вартість придбання

Вибирати триммер за характеристиками – добре та правильно, але буває, що визначальним параметром стає ціна. Можна купити бюджетний триммер, але розчаруватися у покупці вже після першого використання, або заплатити чималу суму за функції, які не будуть затребувані власником. Тому вирішуючи, який фірми придбати триммер, важливо звернути увагу на співвідношення ціни та якості.

У таблиці представлені найкращі тримери різних виробників, які мають попит у покупців.

Модель

Потужність, ємність акумулятора

Вага, кг

Тип живлення

Ціна, у.е.*

Bosch EasyGrass Cut 23

280 Вт

1,9

Мережа

40-50

Makita DUR181RF

3000 мА⋅ч 

2,6

Акумулятор

135-150

Oasis TE-140

1400 Вт

6,5

Мережа

70-80

Ставр ТЭ-1700Р

1700 Вт

6

Мережа

100-115

Daewoo Power DABC 1400E

1400 Вт

4,5

Мережа

115-130

Калибр ЭТ 1400УВ+

1400 Вт

5,4

Мережа

70-75

Bosch EasyGrassCut 18-230

2000 мА⋅ч 

2,1


Акумулятор

150

*ціни вказано на березень 2020 року.

Вибираючи електрокосу, найголовніше пам'ятати: хорошу якість складно отримати за безцінь. Незалежно від того, китайський триммер буде куплений, вітчизняний чи німецький, він має бути зручним для стрижки газону власником та виконувати завдання, для яких купується.

Статті схожої тематики:




    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0