050-599-36-10
097-936-04-95

Вибір шліфувальних машин за порадами професіоналів


Зміст:

  1. Про призначення та особливості роботи
  2. Про різні типи шліфувальних машин
  3. Стрічкові моделі
  4. Про плоскошліфувальні або вібраційні варіанти
  5. Орбітальні або ексцентрикові варіанти
  6. Про кутові шліфувальні машинки
  7. Щіточні моделі
  8. Прямі
  9. Дельташліфмашинки
  10. Полірувальні
  11. Багатофункціональні
  12. Відео огляд

Видалення лакофарбових покриттів, шліфування поверхні – роботи, з якими часто стикаються у домашніх умовах. Найчастіше такі роботи проводяться з деревиною. Адже мало якісь із виробів спочатку бувають ідеальними. А в оброблених варіантів вихідна ціна надто висока. Це корисний інструмент у домашньому господарстві, але важливо заздалегідь дізнатися, як вибрати шліфувальну машину.

Про призначення та особливості роботи

Випускаються шліфувальні машини в різних випадках. Робота виконується та сама, але результат буде різним. Випускаються інструменти, що проводять різну обробку:

  1. Грубу чи попередню.
  2. Середню, проміжну.
  3. Тонку, фінішну шліфування.

З поліруванням деякі види шліфувальних машин теж справляються. Для правильного вибору треба заздалегідь подумати про те, які види робіт виконуватимуться найчастіше. Один тип підходить для вирівнювання поверхні, видалення шорсткості. Інші використовуються при фінішному шліфуванні, доведенні виробів до ідеалу. Обидві завдання вирішуються різними типами устаткування. Що таке болгарка, ми розібралися.

Про різні типи шліфувальних машин

Необхідно заздалегідь дізнатися, які моделі зараз актуальні, яке завдання кожна здатна вирішити. Тоді простіше буде визначитися, що краще, ексцентрикова чи вібраційна машинка.

Стрічкові моделі

Ленточная шлифмашина

Стрічкова машинка відома багатьом майстрам. Його головний робочий інструмент – абразивна стрічка. Її склеюють у вигляді нескінченного кільця, що переміщається по двох роликах. Схоже на трек, яким постачаються гусеничні машини.

 

Агрегати, які доступні жителям такої держави, як Україна, мають свої переваги:

  • Відносно найвищий показник потужності.
  • Проста та надійна конструкція. Є всього два вузли - клинопасова передача разом з кутовим редуктором.
  • Низький центр важкості.
  • Висока швидкість руху у абразивного матеріалу, навіть по паркетно-дерев'яним поверхням.

Стрічкові машинки дозволяють позбутися шарів матеріалів в кілька міліметрів. Крім того, виконуються й інші операції:

  1. Створення кромок чи закруглень на заготовках.
  2. Вилучення іржі, старих лакофарбових покриттів. Будь-який огляд підтвердить здатність пристрою впоратися з роботою.

Дерево, полімери, метал – такими машинками можна обробляти практично будь-які матеріали. Але при фінішному шліфуванні рекомендується віддавати перевагу плоскошліфувальним або орбітальним моделям. Будь-який рейтинг це підтвердить.

Від 0,5 до 1,2 кВт стандартний показник потужності інструменту. Купити відповідний варіант не складе труднощів. Достатньо відвідати тематичний інтернет-магазин.

Про плоскошліфувальні або вібраційні варіанти

Виброшлифмашины

Дані види виробів для стін знаходяться посередині між орбітальними та стрічковими машинками, якщо говорити про чистоту обробки деталей. Підходять для фінішної обробки поверхонь на основі різних матеріалів. Придатне рішення навіть за серйозної площі обробки. Популярність агрегатів пов'язана з декількома характеристиками:

  • Доступна ціна. Ручні моделі не є винятком.
  • Елементи оснастки, які просто дістати, у тому числі – у такому місті, як Київ.
  • Відсутність мертвих зон під час обробки. Навіть УШМ не може цим похвалитися.

Плита, що здійснює часті поворотно-поступальні рухи, стає головним інструментом для плоскошліфувальних машин. У них двигун розташовується у вертикальній частині. Потужність знаходиться в межах 150-300 Ватів. Компактність, маневреність та легкість теж відносяться до переваг. Пила не дасть таких результатів.

Амплітуда ходу підошви – один із головних параметрів для авторемонту та інших робіт. Ця величина завжди залишається порівняно невеликою, хоча має різний рівень у різних моделей.

Швидкість, з якою рухається підошва, теж відноситься до важливих нюансів. Чим вона більша – тим більше товсті шари матеріалу можна знімати. Але при зменшенні показника простіше досягти високої точності. Скільки коштує такий апарат – легко дізнатись на спеціалізованих сайтах.

Орбітальні або ексцентрикові варіанти

Шлифмашина эксцентриковая

Призначені для проведення високоякісної обробки. Вони створені для делікатного полірування, шліфування з таким самим показником. Продуктивність апаратів не поступається вібраційним аналогам, навіщо використовується відповідний двигун.

Автомобільні та дерев'яні справи майстра – ось де подібні пристрої можна зустріти найчастіше.

Можна описати кілька нюансів, з якими пов'язана робота для авто та інших виробів:

  1. Наявність у конструкції ексцентрика та противаги для кузова та інших деталей.
  2. Завдяки такому пристрою рух здійснюється не лише навколо осі, а й по «орбіті».
  3. Амплітуда зберігається на невеликому рівні для автомобіля.
  4. Осьовий рух завжди відбувається за інерцією. Лише у деяких моделях його роблять примусовим. Це важливо, щоб зрозуміти, як працювати з пристроєм.

Двигуни сучасних машин цієї групи споживають до 200-900 Ватт. Чим більша потужність агрегату – тим він продуктивніший.

Різні моделі відрізняються і за швидкістю поступальних рухів. Ексцентриковий затискач має розмах від 2 до 7 міліметрів. Порівняння легко провести на вигляд.

Про кутові шліфувальні машинки

Угловые шлифмашины

Это так называемые болгарки, которые тоже подходят для обработки древесины. На оптимальном уровне справляется с грубой шлифовкой. Машинку можно использовать, когда требуется высокая скорость обработки без потери качества. Но поверхность изначально получается неровно, потому потребуется осуществлять дополнительные действия. Электрошлифовальная разновидность инструмента более эффективна.

В случае с болгарками по дереву производители выпускают различные насадки, подходящие для дерева. Оптимальным выбором считают тарельчатые, либо лепестковые круги, снабжённые наждачной бумагой разной зернистости.

Щіточні моделі

Щеточные шлифмашины

Застосовуються, якщо потрібно виконати роботу для машини у великих обсягах. Але є і специфічне завдання, яке полягає у структуруванні дерева. Це потрібно для створення гладких поверхонь, що мають особливу красу. Відмінний варіант при обробці будь-якої підлоги з дерева, у тому числі – паркетної. Знімає покриття із металевих поверхонь.

Прямі


Прямые шлифмашины

Пряма машинка зручна, коли потрібно обробити важкодоступне місце. З поліруванням, гравіюванням агрегати теж справляються без проблем. Забезпечуються фрезами, насадками, що мають різні характеристики. 4 гвинти допоможуть все закріпити.

Дельташліфмашинки

Дельта шлифмашины

Електроболгарка вибирається, коли обробки вимагають дрібні деталі, важкодоступні місця. Принцип роботи той самий, що й у вібраційних моделей. Але настільна конструкція забезпечується трикутною підошвою, яка виноситься дещо вперед.

Полірувальні

Полировальные шлифмашины

Полірувальні шліфмашини за конструкцією виглядає схожою на традиційні болгарки для полірування авто. D-подібна рукоятка на корпусі – одна з відмінних рис. Знижені обороти разом із можливістю регулювання теж відносяться до особливостей.

Багатофункціональні

Многофункциональные шлифмашины

Поєднують у собі характеристики кількох різновидів, описаних вище. Коштують дорожче. Але не завжди об'єднання кількох функцій виявляється корисним. Краще по можливості віддавати перевагу вузькоспеціалізованим пристроям. Тому функціональна - не найкраща.

Відео огляд


    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0