050-599-36-10
097-936-04-95

Як вибрати електричну газонокосарку: поради експертів

Щоб газон завжди виглядав рівним і красивим, доглядати його потрібно практично щодня. Правильний полив і підгодівля допоможуть траві рости густо і бути саме того насиченого зеленого відтінку, на який приємно подивитися. Але газону потрібне постійне обрізання, без якого це буде просто зарослий бур'янами луг, і тут на допомогу людині приходить електрична газонокосарка. Цей інструмент не просто полегшує працю людини, а й допомагає створювати на прибудинковій ділянці справжній трав'яний килим, якому позаздрять найкращі галявини Англії. Нижче представлено кілька порад, як вибрати електричну газонокосарку та на що звернути увагу, щоб не розчаруватися у покупці.


Зміст:
  1. Кому підійде електрична газонокосарка
  2. Плюси та мінуси електричної газонокосарки
  3. Спосіб пересування
  4. Потужність двигуна
  5. Ширина та висота скошування
  6. Травозбірник
  7. Ножі
  8. Яку вибрати деку
  9. Матеріал корпусу
  10. Діаметр коліс
  11. Вага

Кому підійде електрична газонокосарка

Газонокосилка электрическая

Ринок пропонує велику кількість різноманітної техніки для трави. І якщо триммер зазвичай використовується для нерівної ділянки або для території з великою кількістю перешкод у вигляді кущів, дерев та каменів, то газонокосарки електричні та бензинові призначені для підтримки висоти трави на газоні, висадженому на рівний майданчик без різких перепадів висоти ґрунту, ям чи гірок.

Електричні косарки є візком на колесах, з яким дуже легко працювати. Пересувається ділянкою за допомогою коліс, обрізка трави проводиться ножем, розташованим знизу. Обрізані стебла розрізаються на невеликі частини та збираються в травозбірник або викидаються на землю. Це ручна газонокосарка, яка потребує оператора, який керує технікою, тримаючись за спеціальну ручку.

Газонокосарки електричні, на відміну від бензинових, не славляться великою потужністю. Тому купити електрогазонокосарку віддають перевагу власникам невеликого газону, які люблять, щоб робота на ділянці була приємною, а не виснажливою.

Плюси та мінуси електричної газонокосарки

Вибираючи техніку для дачі, важливо визначитися, які основні завдання вона має виконувати. Адже можна купити накручену модель і через кілька використань зрозуміти, що такий дорогий помічник у господарстві і не був потрібен, а з тим обсягом роботи, який є на ділянці, зміг би впоратися інструмент і простіше, або навпаки, недостатньо потужності чи площа для цієї техніки занадто велика. Розглянемо плюси та мінуси електричної газонокосарки, які допоможуть зрозуміти, чи підходить цей інструмент для виконання поставлених завдань.

Плюси:

  1. Ціна. Бензинова техніка коштує у кілька разів більше, ніж електрична.
  2. Шум. Якщо не брати до уваги професійні моделі, бензокосарки в середньому мають рівень шуму в районі 90-120 дБ, а газонокосарки електричні – лише 50 дБ.
  3. Вага. Електроінструмент важить менше ніж на паливі. І хоч газонокосарки електричні, як і бензинові, обладнані колесами, навантаження на руки все одно присутнє.
  4. Економічність. Електрика коштує дешевше, ніж бензин, олія електродвигуну не потрібна, і додатково газонокосарки електричні не вимагають заміни свічок та кілець циліндрів. До цього ж пункту можна віднести вартість технічного обслуговування та ремонту.
  5. Екологічність. Газонокосарки електричні не викидають в атмосферу продукти згоряння палива та мастила.

Мінуси:

  1. Потужність. Максимальна потужність електричної газонокосарки 2000 Вт, що не так багато, якщо техніка потрібна для великих площ.
  2. Перегрів. Електричному інструменту необхідно періодично давати відпочинок, щоб не допустити перегрівання двигуна. У нових моделях брендових виробників типу Bosch і Honda встановлюються спеціальні термодатчики, за допомогою яких можна стежити за температурою та оперативно вживати заходів.
  3. Живлення від мережі. Для підключення електричної газонокосарки потрібна розетка на вулиці, в яку вмикається інструмент, що не дозволяє відійти далеко від місця підключення. Це питання вирішується подовжувачем, який можна протягнути навіть із дому. Але провід створює певні незручності під час роботи: потрібно стежити, щоб випадково не наїхати на нього косаркою і не пошкодити ножем, а також щоб він не плутався під ногами. Подібні проблеми не виникають, коли використовується акумуляторна газонокосарка.

Спосіб пересування

Газонокосилка электрическая: виды передвижения

На відміну від мотокосів і тримерів, які оператор змушений носити на собі, електричні газонокосарки спираються на колеса, що значно спрощують роботу з ними. За способом пересування виділяють такі електрогазонокосарки:

  • самохідні;
  • несамохідні.

Перші, з прямим приводом від коліс, пересуваються самостійно – потужність двигуна розподіляється між колесами та ножами, тому від оператора потрібно лише спрямовувати техніки у потрібний бік. Існує професійна самохідна газонокосарка із сидінням. Вона працює на бензині, і їй більше підходить визначення міні-трактор для газону. Використовується для стрижки великих територій.

Несамохідні електричні газонокосарки необхідно штовхати, щоб вони пересувалися ділянкою. Зазвичай такі моделі мають невелику вагу, але вона все одно відчувається, якщо колесо потрапляє в ямку або працювати потрібно довго.

Потужність двигуна

Вирішуючи, яку вибрати газонокосарку для конкретного випадку, багато в чому залежить від розмірів ділянки. Електричні обладнаються двигуном із невеликою потужністю, якої достатньо для обробки газону на невеликій ділянці. Наприклад, для ділянки 2-4 сотки достатньо буде електротехніки потужністю до 1000 Вт. Якщо ділянка більша, варто звернути увагу на техніку з більшою потужністю. У діапазоні 1100-1600 Вт користуються попитом газонокосарки електричні Макіта та Алко.

Найчастіше електрокосарки оснащені асинхронним двигуном, у якого нижче обертів і вище ККД порівняно із синхронним.

Ширина та висота скошування

Газонокосилки электрические ширина и высота кошения

Ширина скошування залежить від конструктивних особливостей, насамперед від ширини ножа. Вирішуючи, як вибрати по ширині електричну газонокосарку, краще віддати перевагу з великим захопленням. Чим ширше захоплення, тим менше проходів знадобиться для повного скошування, а це непогано заощаджує час. У бюджетних моделей зазвичай ширина скошування становить близько 30 см, у моделей дорожче – до 56 см.

Електрична газонокосарка використовується на газоні з невеликою травою, для високої трави вона не підходить через свою конструкцію. Висота скошування регулюється вручну:

  • натисканням кнопки чи важеля;
  • перестановкою осі коліс;
  • перестановкою кожного колеса окремо.

Останній спосіб найдовший і незручний, але найчастіше потрібна висота виставляється перед першим використанням і більше не змінюється.

Травозбірник

Газонокосилка электрическая виды травосборника

Електрична газонокосарка може бути з травозбірником, який полегшує збирання скошеної трави з ділянки. Об'єм травозбірника варіюється від 20 до 80 чи залежить від потужності та розміру самої техніки.

Види травозбірника:

  1. М'який - зазвичай на недорогих моделях, не заважає при косьбі, але швидко зношується.
  2. Жорсткий – зручніше та довговічніше.

Незалежно від виду травозбірник можна зняти, якщо працювати з ним незручно або якщо обрізка газону поєднується з мульчуванням ґрунту скошеною травою.

Нові моделі обладнуються датчиком наповненості травозбірника, завдяки якому не потрібно постійно зупинятися і перевіряти рівень трави.

Ножі

Газонокосилка электрическая разновидность ножей

Ножі для газонокосарки відрізняються не тільки за розміром, а й за виглядом, від якого залежить, як буде зрізана і куди вирушить газонна трава.

  1. Ніж для збирання та викиду трави працює за типом пропелера, який створює повітряний потік, здатний підняти зрізану траву та відправити її убік або в травозбірник.
  2. Ніж, що мульчує, подрібнює траву і залишає її на місці зрізання. Мульчування збагачує ґрунт корисними речовинами та зменшує споживаність води газоном.
  3. Універсальний ніж поєднує обидві функції, але не відрізняється високою ефективністю.

Ножі для газонокосарки періодично необхідно заточувати, але вони затупляються повільно.

Яку вибрати деку

Газонокосилка электрическая:выбираем деку

Саме в деку знаходяться ножі, що зрізають траву. Матеріал, з якого дека виготовлена, впливає на вагу та вартість техніки.

Види деки в електрогазонокосарці:

  • із пластику;
  • з алюмінію;
  • із сталі.

Вибираючи, яка краще дека у газонокосарки, звернути увагу насамперед потрібно на алюмінієву. Це легкий матеріал, не схильний до корозії, на відміну від сталі. Але газонокосарки електричні з алюмінієвою декою коштують дорожче за інших, а найдешевші моделі обладнані пластиковою деталлю.

Матеріал корпусу

На перший погляд, від корпусу мало що залежить, але досвідчені користувачі діляться, що залежить від матеріалу виготовлення, і дуже важливо знати, як правильно вибрати косарку за цим параметром.

Корпус може бути виготовлений з:

  • поліпропілену;
  • посиленого пластику;
  • сталі.

Поліпропілен як матеріал вже майже не використовується через крихкість. Але ще можна знайти електричну газонокосарку з таким корпусом серед найдешевших китайських моделей.

Сталь – міцний та довговічний матеріал. Але металевий корпус додає вагу газонокосарці, що робить працю більш силовитратною.

Найпоширеніший матеріал корпусу – посилений пластик. Він легкий і при цьому служить досить довго.

Діаметр коліс

Газонокосилка электрическая: диаметр колес

Саме від коліс залежить, яке зусилля знадобиться для руху газонокосарки, і наскільки легко нею керуватиме. Чим більший діаметр коліс, тим легше і м'якше вона котитиметься.

Але важливо не тільки знати, як вибрати по діаметру коліс, роль відіграє ще й їхня ширина. Вони безпосередньо впливають на газон, яким їде косарка, і що тонше вони, то сильніше вдавлюватимуться у землю, отже, і псувати газон.

Вага

Для самохідних газонокосарок вага – не найважливіший параметр. Таку техніку потрібно лише спрямовувати, а їде вона самостійно.

А ось вибираючи несамохідну електричну косарку, на вагу варто звернути увагу: чим вона менша, тим легше буде господареві ділянки стежити за газоном.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0