050-599-36-10
097-936-04-95

Особливості вибору мотоблоку


 Зміст:

  1. Вибір залежно від потужності
  2. Що являє собою електричний мотоблок
  3. Який мотоблок кращий: редукторний чи ремінний?
  4. Види фрези
  5. Причіпне обладнання

Мотоблок – незамінний помічник для садівників та власників прибудинкових ділянок. Виконання будь-якої роботи, пов'язаної з оранням, посадкою, прополюванням і збиранням урожаю, з міні-трактором стає простіше і займає набагато менше часу, ніж з ручним інвентарем.

Основна цінність цієї техніки полягає в її універсальності та багатозадачності. Залежно від типу навісного обладнання за допомогою мотокультиватора можна виконувати такі роботи:

  • оранка землі;
  • боронування;
  • прополювання;
  • посів насіння;
  • посадка та збирання картоплі;
  • покіс трави;
  • заготівля сіна;
  • транспортування вантажів;
  • прибирання снігу.

Для того, щоб мотоблок став якісним помічником, а не безглуздою витратою грошей, перед покупкою потрібно визначитися, які завдання з його допомогою планується виконувати і для якого типу робіт використовувати.

Вибір залежно від потужності

Выбираем мотоблок


Двигун у садовій техніці грає одну з найважливіших ролей. Крім того, що варто вирішити, вибрати мотоблок з дизельним двигуном або бензиновим, багато залежатиме і від потужності встановленого силового агрегату.

Залежно від розмірів ділянки та виду ґрунту, можна підрахувати, скільки проходів та мотогодин знадобиться для її обробки. Агрегат підбирається з оптимальною потужністю та вагою до наявних параметрів.

Площа ділянки

Потужність двигуна

Ширина захоплення

20 соток

3,5 к. с.

60 см

50-60 соток

4 к. с.

80 см

1 га

5-6 к. с.

90 см

1-4 га

8-10 к. с.

100 см

Тяжкі мотоблоки, оснащені двигуном з потужністю 8-10 л. с., відмінно справляються з великими ділянками і здатні обробляти навіть важкий або кам'янистий ґрунт.

Різниця між технікою одного типу буде невеликою. Якщо вибір стоїть між мотоблоками з невеликою розбіжністю в потужності, слід звернути увагу на інші параметри:

  1. Витрата палива – що менше потужність, то рідше агрегат доведеться заправляти.
  2. Вантажопідйомність – якщо планується перевозити важкі вантажі, краще вибрати мотокультиватор із більшою потужністю.
  3. При обробці ділянки більше 4 гастоїт придбати техніку з потужністю не менше 10 л. с. або замислитися над покупкою міні-трактора.

Що являє собою електричний мотоблок

Электрический мотоблок

Електромотоблок відноситься до компактної техніки, що підходить для обробки невеликої прибудинкової ділянки. Більшість моделей мають один істотний недолік - агрегат прив'язаний до джерела живлення. Але вже можна придбати електротехніку, яка додатково оснащена акумулятором.

У порівнянні з технікою на паливі, електричні мотоблоки тихіші, легші та маневреніші, а також не виробляють шкідливих викидів, що дозволяє використовувати їх навіть у теплицях.

Який мотоблок кращий: редукторний чи ремінний?

Какой мотоблок лучше: редукторный или ременной?

Це питання стосується агрегатів з валом відбору потужності – саме він може приєднуватись за допомогою редуктора чи ременя.

Редуктор для мотоблока - це елемент, що передає енергію з двигуна на механізми, що обертаються. в порівнянні з ремінним має певні плюси:

  1. Висока зносостійкість - ремінь швидко зношується і потребує частої заміни.
  2. ККД вище, ніж у ремінного приводу.

Однак ремінь у з'єднанні мотора з ВОМ також має право на існування та його використання має переваги:

  1. Низький шум під час роботи проти редуктором.
  2. Можливість передавати енергію на більшу відстань.
  3. Простий ремонт, особливо якщо порівнювати з нерозбірними редукторами.

До плюсів також можна віднести простоту пасового з'єднання, що захищає механізм від заклинювання.

Види фрези

Активная и пассивная фреза

Якщо у культиватора фреза входить до базової комплектації, розташовується безпосередньо під двигуном і «заривається» в основному за рахунок ваги агрегату, то на мотоблок може встановлюватися як пасивна, так і активна фреза.

Принцип роботи пасивної фрези заснований на тому ж моменті, що крутить, отриманому від двигуна, напрям обертання збігається з напрямком руху, а глибина обробки землі залежить від ваги агрегату.

Активна фреза встановлюється на техніку одночасно з колесами та розташовується позаду них. При цьому обертання відбувається в протилежний від руху бік, що забезпечує краще розрізання ґрунту. Активна фреза для мотоблока здатна розпушити навіть вологий ґрунт з важкими грудками, але використання його при роботі з легким сухим ґрунтом піднімається велика кількість пилу.

Причіпне обладнання

Прицепное оборудование

Крім навісного обладнання, на агрегат можна встановити адаптер, який є сидінням для мотоблока і перетворює його на самохідний пересувний засіб, або їздовий модуль. Адаптер для мотоблока агрегатується з навісним обладнанням та причепом. Навісне встановлюється на раму сидіння, обладнану додатково важелем підйому та опускання обладнання. Це дозволяє пересуватися по ділянці, не здійснюючи маніпуляцій з монтажу та демонтажу, якщо ту саму роботу потрібно здійснювати в різних місцях.

Задній міст, на який встановлюється сидіння, обладнаний ззаду зчіпкою для приєднання пасивного навісного обладнання або вантажного причепа.

Візок для мотоблоку призначений для перевезення вантажів. Вантажопідйомність визначається потужністю двигуна, яким оснащений агрегат, та вказується у посібнику з експлуатації. Для різних типів моделей вона становитиме від 300 до 500 кг.

Перевезення людей на вантажному причепі суворо заборонено.

Вантажний причіп може бути з самоскидним або кузовом, що перекидається. Крім базової комплектації може включати сидіння, гальма та освітлювальні прилади.

Найкращі мотоблоки для транспортування вантажів


Причіпне обладнання у вигляді візка для мотоблоку може встановлюватись майже на будь-які агрегати. Але допустима для перевезення вага та швидкість пересування безпосередньо залежать від потужності двигуна. Найбільш потужні силові агрегати встановлюються на важку техніку з потужністю 8-10 л. с.

Традиційно купувати воліють агрегати зарубіжного виробництва. Найпопулярніші марки:

  • Patriot;
  • Texas;
  • Husqvarna;
  • Hyundai и др.

Якість складання та надійність агрегату від іменитого виробника завжди на висоті, але й ціна на іноземну техніку буде чималою. До того ж можуть виникнути проблеми з ремонтом та купівлею запчастин – їх може не опинитися у наявності. Доводиться купувати на замовлення, а значить, про швидкий ремонт не може бути й мови.

Виробники, які працюють на території України та СНД, також можуть запропонувати надійні мотоблоки з причепами, які мають попит. І ціна на них буде набагато нижчою.

  • Нева;
  • Мотор Сич ;
  • Булат;
  • Кентавр и др.

І завжди є можливість купити китайський мотоблок за досить низькою ціною. Він нічим не поступається вітчизняному виробнику, інколи ж навіть перевершує, що підтверджується поширеною практикою установки китайських моторів на «місцеві» мотоблоки.

    Відгуків: 0 / Написати відгук
Написати відгук
Увага: HTML не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
    Погано            Добре
0
0